Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 09:32

Lidas u Pleternicu doveo folkloraše iz tri susjedne države

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

35. SMOTRA FOLKLORA LIDAS i 40. GODINA KUD ORLJAVA PLETERNICA -

PLETERNICA - Dva velika jubileja obilježena su ovog vikenda u Pleternici, 40 godina od osnivanja KUD-a Orljava, te 35. godina LIDAS-a, Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva u Pleternici, koji su u početku započeli sa smotrom folklora, a kasnije se razvili u nekoliko manifestacija koji u Pleternici traju cijeli lipanj.

Ovogodišnja smotra započela je po tradiciji, svečanim mimohodom svih sudionika ulicama grada Pleternice, na čelu s dvadesetak konjanika i konjskih zaprega i kočija. Uz pjesmu i ples prikazali su svoje gizdave nošnje, svoju tradiciju i običaje 13 folklornih društava i skupina, iz tri susjedne države, BiH, Srbije i Mađarske.Društva su to koja njeguju hrvatsku kulturnu baštinu. Na pozornici Stadiona malih sportova, ponovno smo vidjeli sva društva u dva i pol satnom programu, pred punim gledalištem, a predstavili su se, prvo domaćini KUD „Orljava“ Pleternica, HKUD „Crnač“, Široki Brijeg, BiH, Mađarska kulturna udruga „PetofiSandor“,Kerekedo Kotlina, KUD Zavičajno društvo „Rama“ Pleternica, KUD „Filipovčice“ Komletinci, KUD „Konoplje“, Kemlja Ugarska, Mađarska, Muška pjevačka skupina „Grabarčani“, KUD „Jeka“ Hrvatska Dubica, KUD „Svilenka“ Buk, HKUD „Radost“ Sela, Sisak, KUD „Desinec“ Donji Desinec, KUD „Joakim Hardi“ Petrovci, HKC „Bunjevačko kolo“ Subotica, Ogranak Stari Žednik, Vojvodina-Srbija.

Folkloraše i skupine najavili su sa svim povijesnim podatcima, poznati voditeljski par na LIDAS-u, Katarina i Vlatko. Smotri su nazočili, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je i otvorila ovu jubilarnu smotru, njen zamjenik Domagoj Katić i saborski zastupnik Franjo Lucić. Nakon smotre na pozornici, folkloraši su nastavili druženje uz svečanu večeru i pjesmu, koju su prvi započeli „Grabarčani“ a nastavila mladost iz gostujućih folklornih društava.

Galerija slika