Petak, 09 Lipanj 2017 10:13

Dodijeljene „Muzejske petice za nastavnike“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA NAGRADIO NASTAVNIKE ZA NAJBOLJU SURADNJU -

POŽEGA – Požeški gradski muzej u ovoj nastavnoj godini imao je pet gostujućih predstava, a kroz tih pet izložbi prošlo je 2.300 učenika. – Za njih smo organizirali 105 vodstava i 71 radionicu. Nastojali smo da radionice budu tematski vezane za izložbu tako da smo od dugmadi izrađivali narukvice i likovne radove. Od papira smo pravili puške koje pucaju, a izložba o vjenčanicama posebno je obradovala učenike jer su uz tu izložbu izrađivali vjenčanice, mlađi za svoje lutke, a stariji za modele napravljene od žice. Neki su od papirnatih salveta izrađivali ukrase za svadbene dvorane ili su s njima ukrašavali svadbene torte. Uz Granice vidljivosti imali smo likovne radionice a trenutna izložba bila nam je inspiracija da radimo razrednu abecedu. Uz sve to radionice su imale kratke kvizove i slagalice. Bilo nam je poučno i zabavno, a da učenici vole dolaziti na naše izložbe govori da sve češće pitaju „A o čemu će biti nova izložba?“ – rekla je kustosica i muzejska pedagoginja Ljiljana Marić, koja je pohvalila učiteljice, nastavnike i profesorice koje su dovodile djecu i kulturno ih odgajale.

- Sve koji su najviše vodili djecu u Gradski muzej, odlučili smo nagraditi brončanim, srebrnim i zlatnim plaketama, a posebno se zahvaliti jednoj školi čiji je ravnatelj dva puta tijekom nastavne godine organizirao dolazak svih učenika svoje škole u naš Muzej – istakla je ravnateljica Maja Žebčević Matić koja je zajedno s novim požeškim gradonačelnikom Darkom Puljašićem uručila plakete. On je uz pohvale za ovaj projekt istakao slijedeće: - Naravno da svi moramo raditi kako bi u mladima pobudili ljubav prema kulturi, no vi to toliko uspješno radite da smo se odlučili kandidirati s dva projekta koji su zajedno vrijedni deset milijuna kuna. Uvjeren sam kako će, kada ova ustanova bude imala primjerene prostore k nama dolaziti i iz Zagreba i drugih puno većih gradova – učiti od nas. Vama čestitam na dobrom radu, a dobitnicima čestitam i zahvaljujem zajedno s vama jer svi moramo raditi na jednom cilju – da naša jedna Požega bude ono što zaslužuje.

U kategoriji osnovnih škola – niži razredi, srebrnu diplomu dobila je učiteljica Dragica Ronko, koju je primila ravnateljica Kornelija Sabljak, a zlatne diplome dobile su nastavnice Branka Berger i Anita Ujević iz OŠ Julija Kempfa Požega. U kategoriji osnovnih škola - viši razredi zlatnu diplomu dobila je Blanka Đimoti Zima s OŠ Dobriša Cesarić, srebrnu diplomu dobila je Mirna Puđa s Katoličke osnovne škole te brončanu Ankica Matijević iz OŠ Julija Kempfa. Srednjoškolce su u muzej najviše dovodile Sanja Musil iz Gimnazije Požega i Jelena Grabusin iz Obrtničke škole Požega koje su primile zlatne diplome te Marina Farkaš iz Gimnazije Požega kojoj je uručena srebrna diploma. Posebno priznanje u obliku zlatne diplome dobila je OŠ Vladimira Nazora iz Trenkova za dva dolaska svih učenika u Gradski muzej.

Tekst/foto: Vladimir Protić