Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 15 Srpanj 2012 18:00

PožArt 3 na Požeškom kulturnom ljetu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

IZLOŽBE, RADIONICE I PERFORMANSI NA POŽEŠKIM ULICAMA  -

POŽEGA – Po treći puta u Požeško kulturno ljeto uključili su se požeški umjetnici i njihovi prijatelji iz drugih sredina te požeški studenti umjetničkih akademija. Oni su svojim slikama, crtežima i skulpturama priredili izložbu u galeriji Ciraki. Vrlo posjećenu izložbu otvorio je zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik, a u predgovoru izložbi slušali smo Luciju Ticl na gitari.

P7075790Ovogodišnju izložbu svojim radovima upotpunili su Petar Hranuelli, umjetnik iz Zagreba rođen na Braču koji i dalje stvara u bračkom kamenu sa svojim skulpturama, Domagoj Krip, mladi Požežanin, student treće godine Umjetničke akademije u Osijeku sa svojim slikama, Dina Lukić, studentica treće godine Umjetničke akademije sa svojim slikama, Marina Stoponja akademska kiparica iz Zagreba sa svojim skulpturama, Anita Grbavac Jakobović, požeška slikarica sa svojim slikama, Nina Alvir, studentica iz Požege sa svojim slikama, Mira Vitenberg požeška slikarica sa svojim slikama, Mario Štefanac požeški fotograf i galerista, Robert Radman iz Slovenije, apsolvent kiparstva na Umjetničkoj akademiji, sa svojim slikama, Filip Ausman iz Valpova, student treće godine Umjetničke akademije sa svojim slikama, Martina Kolundžić iz kaptola, studentica četvrte godine Umjetničke akademije sa svojim slikama i Snježana Mekić Delić, požeška slikarica i organizatorica samog PožArta, sa svojim slikama.

Galerija ulice

P7085822Drugog dana PožArta umjetnici su sa svojim djelima izašli na ulice grada i u Florijanovoj i Lermanovoj ulici postavili izložbu, a uličnoj galeriji pridružili su se još neki stvaratelji. Tako je sa svojim štandom radova koji nastaju na njihovoj radionici sudjelovala Udruga gluhih i nagluhih osoba iz Požege, Udruga mladih Požar, Udruga za zaštitu životinja Sirius, gimnazijska skupina Krug, Škrinja kreativnosti, Darko Buzančić s fotografijama ljudi na ulicama, Ivana Pavelić, Mihaela Bilobrk i Marta Tomljanović sa svojim fotografijama, a bilo je tu i štandova s unikatnim nakitom, ramama, torbama, odjećom, performansi i dr. - Slika kao medij možda se istrošila, a možda i ne. Došlo je i kod nas vrijeme performansa i konceptualizma. Umjetnik bi trebao reći nešto što drugi ne smiju reći, trebao bi provocirati, ali nije mu uvijek dozvoljeno da komunicira s javnošću. Do publike nekad nije moguće doprijeti, jer je i sam koncept izložbenih salona previše uštogljen, dosadan i nezanimljiv. Slika je kao list na cesti, tako obično nešto, nebitno nadasve. kao leptir, komarac (još manje)... kao pseći drek na asfaltu, pokušaš ga izbjeći. Slike, skulpture, fotografije, performanse na ulici, umjetnička kreacija prostrta pred prolaznike, da li ju zaobići ili se zaustaviti i pustiti da djeluje na nas, ili mi na nju – istakla je Snježana Mekić Delić.

Knjižnica bez zidova

P7085831Gradska knjižnica i čitaonica Požega postavili su „Knjižnicu bez zidova, prvenstveno za one najmlađe koji su mogli listati slikovnice, čitati, slušati glazbu i priče, ali i crtati.

Knjižnica se ove godine uključila u požeško kulturno ljeto i uličnih izlagača u PožArta. Željeli smo sve segmente naše djelatnosti na kratko prikazati građanima, kroz kreativnu radionicu za najmlađe, koje su inače dobro posjećene u našoj Pričaonici, zatim na velikom platnu prikazujemo isječke iz kulturne baštine našega grada, prezentaciju uređenja naše knjižnice, izbor knjiga koje se u ovom trenutku najviše traže u našoj knjižnici i prezentirati izdavačku djelatnost knjižnice. U vrlo lijepom ambientu na ulicama našeg grada knjižnica je izašla iz svojih zidova i želimo potaknuti one kojim još nisu naši članovi da nas svakako posjete u našim prostorijama. Kreativna radionica organizira se kao likovna radionica, a svijet boja će se prezentirati kroz uratke najmlađih, koje je osmislila voditeljica kreativne radionice knjižničarka Snježana Poljak – istakla je u „Knižnici bez zidova“ ravnateljica Jasenka Bešlić.