Četvrtak, 11 Svibanj 2017 14:08

Akcija „IGRAM SE. RASTEM. ČITAM.“ u Kaptolu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA POŽEGA I OPĆINA KAPTOL POKREĆU GRAĐANSKU AKCIJU OPREMANJA DJEČJE IGRAONICE -

KAPTOL - Nakon konkretnih mjera koje je Gradska knjižnica i čitaonica Požega kao matična knjižnica poduzela u svrhu poboljšanja života zajednice stanovnika ruralnih predjela i otvorila tri stacionara, tj. tri knjižnice u tri općine u županiji gdje se stanovnicima općina nudi besplatna knjižnična usluga, nakon godinu i pol dana rada vidljivi su rezultati.

U knjižničnim stacionarima osim osnovne usluge posudbe knjižnične građe volonteri vode i stalne radionice, pričaonice i čitateljske klubove za sve dobne skupine korisnika.

Veliki broj školske i predškolske djece koji se okuplja u prostoru knjižnice Kaptol ukazao je na potrebu otvaranja igraonice uz Knjižnicu.

Načelnik Općine Kaptol, gosp. Mile Pavičić je prepoznao potrebu i ponudio na korištenje prostor od 40-ak kvadrata koji se nalazi uz knjižnicu u zgradi općine i kojega je bilo potrebno urediti i opremiti te na taj način dobiti prostor za dječju igraonicu.

Zadovoljivši uvjete i prošavši na natječaju, Gradska knjižnica i čitaonica Požega pokreće građansku akciju pod nazivom IGRAM SE. RASTEM. ČITAM., zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade Slagalica u sklopu proširenog Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Akcija u vrijednosti 12.923,50 kn podrazumijeva opremanje Dječje igraonice u zgradi Općine Kaptol koja će služiti kao produžena ruka Knjižnice.

Prva faza podrazumijeva uređenje prostora u Općini Kaptol - ličenje prostorije i postavljanje laminatnih podloga, zatim slijedi narudžba namještaja koji će izraditi Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor. Namještaj je izrađen od drvenog masiva bukva, obojan bojama na bazi vode, namijenjen za predškolski i vrtićki uzrast a odobrio ga je Euroinspekt-drvokontrola Zagreb. U trećoj faza u uređenoj prostoriji igraonice biti će postavljen tepih, drveni sjedeći namještaj za 20-ero djece, 4 sjedeće vreće, korito za slikovnice i drvene didaktičke igračke.

Jednokratnim uređenjem prostora igraonice dobit će se javni, stručno opremljen prostor na dobrobit najmlađih stanovnika Općine Kaptol. Igraonica uz knjižnicu je sastavni dio knjižnice i kao takav okupljati će djecu i odrasle s istim ciljem; učenje, druženje, igra, zabava, kvalitetno provedeno slobodno vrijeme, prava na informaciju, cjeloživotno učenje i poboljšanje kvalitete života stanovnika ruralnih područja. Bit će to jedan novi sadržaj i jedan veći nivo brige za najmlađe. Nakon završene akcije uređenja prostora stanovnici lokalne zajednice dobivaju prostor koji će biti prepoznatljiv i svima dostupan.