Ponedjeljak, 09 Srpanj 2012 18:23

Zagrađanska smotra folklora i narodnih običaja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

12. SMOTRA FOLKLORA „OJ' ZAGRAĐE LIPO SELO NAŠE, TEBE DIČE I CURE I SNAŠA  -

ZAGRAĐE – Po 12. puta Zagrađem se razvila pjesma mladih djevojaka, poskočila žica tamburice a svečana povorka u raznim narodnim nošnjama razvukla po cijelom selu. Dugu tradiciju folklora i njegovanja narodnih običaja bilježi Kulturno umjetničko društvo Zagrađe, koje je nositelj organizacije smotre pod nazivom „Oj' Zagrađe lipo selo naše, tebe diče i cure i snaše.

P7096039Nakon prolaska svečane povorke kroz cijelo selo, program se nastavio na velikoj pozornici, gdje su svoje pjesme i kola pokazali iz desetak folklornih društava diljem lijepe naše koji su gostovali na ovoj smotri. Smotru je otvorio pleternički gradonačelnik i saborski zastupnik Franjo Lucić koji je istakao da upravo ovakve smotre folklora i ova mladost čuva od umiranja slavonsko selo.

P7095981– I ova smotra folklora pokazuje kako ta mladost živi i djeluje, kako se trudi sačuvati sve ono bogatstvo, koje smo naslijedili od naših predaka. Samo suradnjom mladih koji imaju ambiciju, pred kojima su nepremostivi puti,i starijih koji imaju životno iskustvo i mudrost može se ići naprijed i graditi boljem sutra. Ljepota slavonske pjesme i narodne nošnje na ovoj će se smotri pokazati u najljepšem svijetlu a mi koji uživamo u toj ljepoti možemo biti ponosni što smo rođeni u ovoj ravnici, što nam je Bog podario predivnu dolinu zlata i veseo duh koji u teškim vremenima kao što su ova zna pronaći način da razveseli svoje srce i obogati svoju dušu. Neka ova smotra folklora bude na ponos i diku svim Zagrađanima ali i svim gostima smotre – istakao je Franjo Lucić.

P7095985Svim sudionicima i brojnim gledateljima obratio se i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović želeći da čuvamo kulturu i tradiciju, posebice sada kada ulazimo u Europu. – Naredne godine postajemo članica Europske unije i biti ćemo u savez od 500 milijuna ljudi, a tamo ima na stotine i tisuće kulturnih običaja i tradicija. Ako ne budemo sami vodili računa o svojoj povijesti, tradiciji i kulturi zasigurno nitko drugi neće. Stoga apeliram da se i nagodinu i u budućnosti nađemo i ne dopustimo da ode u zaborav sve ono što su hrvatski ljudi stoljećima stvarali – rekao je Željko Jakopović.

P7095924Na pozornici su prvo nastupili najmlađa skupina iz KUD-a Zagrađe koje inače broji 60 članova u nekoliko sekcija, a izveli su nekoliko pjesama i kola zagrađanskog kraja. To su nošnje njihovih baka ali cijelo Zagrađe je danas jedna velika etno radionica. U Zagrađu se još uvijek tka, šlinga, veze a njihove rukotvorine možemo naći na brojnim eko sajmovima. Narodne nošnje koje su izrađivale zagrađanke nose mnoga kulturno umjetnička društva u zemlji i inozemstvu. I ove mlade članice već izrađuju narodne nošnje koje s ponosom nose na mnogim smotrama folklora – predstavila je KUD umjetnička voditeljica Vesna Kožul.

P7095928U nastavku svojim nastupom oduševio nas je KUD Krešimir Šimić iz Podcrkavlja, a posebno njihova muška Pjevačka skupina Rakijaši. Iako su u svakoj pauzi između pjesme potegli iz čokanja nije im nedostajalo teksta za pravi slavonski bećarac. Od njih smo čuli „ej' sad se cure udaju na rate, tri mjeseca pa se kući vrate“ ali na kraju i „ej' nemoš piti i pametan biti“.

P7095943Članovi KUD-a Kamenica iz Otoka na Cetini prikazali su dolazak 'neviste' prvi puta u kuću kada se provjerava da nije može bit 'cotava', da nema neku manu, da nije šepava pa je provjeravaju u svakodnevnim kućnim poslovima i plesu. Pučka pjevačka skupina Veseli Slatinčani iz Starog Slatinika pjevala je nekoliko narodnih pjesama. KUD Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša izveo je nekoliko pjesama i plesova brodske Posavine. Nastupili su još i KUD Sveti Antun iz Pokupske doline s pjesmom i plesom koji se njeguje u mjestima uz rijeku Kupu zatim KUD Đenka iz Đurića i domaći KUD Ivo Čakalić iz Kaptola. Nakon smotre cjelovečernji koncert izveli su tamburaši TS Kontra.