Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017 13:25

Uz izložbu iz 1933. godine i kulturni program Čeha

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. DAN ČEŠKE KULTURE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

BJELIŠEVAC – Češka beseda Bjeliševac po 5. puta bila je domaćinom manifestacije Dan češke kulture Požeško-slavonske županije, koje organiziraju zajedno s Savezom Čeha u RH a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Požeško-slavonske županije. Priredba je održana u njihovom domu koji su prošle godine proširili i uredili uz pomoć Republike Češke, Saveza Čeha, županije i grada Kutjeva kojem pripadaju teritorijalno. Uz domaćine koji su prikazali plesove s najmlađom dječjom skupinom i izveli nekoliko čeških pjesama s mješovitim pjevačkim zborom u domu besede Bjeliševac, nastupili su s pjesmama i plesovima Češke besede iz Kaptola, Prekopakre, Udruge čeha iz Prijedora te gostiju iz Češke Valaške, kraja iz kojega potječu doseljeni Česi u Bjeliševac i okolna sela.

Kao gosti nazočili su zamjenici župana Željko Jakopović i Ferdinand Troha, te nekadašnja saborska zastupnica Zdenka Čuhnil koja je za svog mandata pomogla oko proširenja bjeliševačkog doma.

Bjeliševac je malo selo u središtu Požeške kotline broji samo 90 stanovnika, uglavnom češke nacionalne manjine, ali je poznato kao pravi čuvar češke kulture i baštine. Česi su se u Požešku kotlinu počeli naseljavati krajem 19. stoljeća, a oni koji dolaze u Bjeliševac su uglavnom iz češke pokrajine Valaške. Uglavnom se bave poljoprivredom i obrtima koje u to vrijeme selo i seljaci trebaju. Nositelj kulturnog i društvenog života je Češka beseda Bjeliševac koja je osnovana 1933. godine, za vrijeme ratova je uglavnom rad stajao, a u RH tad su obnovili 2000. godine. U besedi je gotovo cijelo selo, a imaju članova iz drugih naselja, tako da beseda broji 120 članova. Dobro rade i vrlo često nastupaju s mješovitom pjevačkom skupinom koja pjeva češke pjesme na češkom jeziku, a imaju i folklornu sekciju i dječji folklor.

- Postavili smo i izložbu o osnivanju Češke besede u Bjeliševcu, koja je osnovana 1933. godine a izložili smo originalne dokumente i fotografije osnivanja, te brojne uporabne predmete iz tog vremena, ali i knjige koje su doseljavajući u ove krajeve donijeli iz Češke – kaže predsjednica besede Alenka Hruška koja dodaje da ovaj Dan češke kulture za češku manjinu znači puno, jer je to prilika da pokažu sumještanima i gostima svoje stare običaje i sve ono što su sačuvali od svojih starih. - Inače naša beseda je aktivni kroz cijelu godinu, gostujemo na mnogobrojnim manifestacijama diljem naše županije te već nekoliko godina razmjenjujemo posjete iz Češke, iz okruga Valaška, odakle potječu svi doseljenici u Bjeliševac. Ove godine po prvi puta nastupaju i naši najmlađi, dječja folklorna skupina kojima je ovo prvi nastup pa je i uzbuđenje kod njih veliko - ističe Alenka Hruška. 

Sa povijesti dolaska Čeha u ove krajeve, kroz izlaganje upoznao je prof. Goran Hruška iz Požege.