Banner 750x94 autoservis gavran

    cerada 7x1 autoservis gavrann

Breadcrumbs

Nedjelja, 23 Travanj 2017 10:39

Na Mozaiku nastupilo 20 kulturnih i zavičajnih udruga, pjevačkih, plesnih i glazbenih skupina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

6. ŽUPANIJSKI KULTURNI MOZAIK UZ DAN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

LIPIK – Najbogatiji do sada 6. po redu Županijski kulturni Mozaik donio je čak 22 točke nastupa u Sportskoj dvorani OŠ Lipik. Posjetiteljima i stručnom povjerenstvu predstavilo se čak 20 kulturnih i zavičajnih udruga, pjevačkih, plesnih i glazbenih skupina. Predstavili su se Gradski pjevački zbor Lipik, Pjevački zbor Zajednice Talijana Lipik, KUD Berda Brestovac, Plesna radionica Ilijane Lončar Požega, KUD Požeška dolina Požega, Češka beseda Prekopakra, HKUD Slavonija Jakšić, Puhačka glazba Jakšić, KUD Šijaci Biškupci, Mješovito pjevačko društvo HKUD Vijenac Požega, KUD Seljačka sloga Prekopakra, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, Češka beseda Bjeliševac, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, KUD Orljava Pleternica, KUD Ivo Čakalić Kaptol, Češka beseda Kaptol, GKUD Požega iz Požege, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić i KUD Bektež iz Bekteža.

Dobrodošlicu u najzapadniji dio Požeško-slavonske županije svima poželio je domaćin, gradonačelnik grada Lipika, Vinko Kasana, koji se zahvalio i Zajednici Talijana Lipik koji su bili nositelji organizacije ovog Mozaika. – Trudimo se i ovdje smo prikazali samo dio onoga što smo naslijedili od svojih predaka, uspjeli sačuvati i ostaviti našim kćerima, sinovima i unucima da to bogatstvo prenose dalje. Sve te naše udruge i društva zaista sa srcem čuvaju tu našu baštinu – istakao je gradonačelnik Kasana, kojemu je podršku dala i njegova kolegica, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

- Danas je predivno ovdje biti sa vama i gledati i slušati ovo bogatstvo, jer naša Požeko-slavonska županija baš je i satkana od mozaika. Pravog mozaika kulture, baštine, bogatstva nacionalnih manjina i zavičajnih društava, od Talijana, Čeha, Slovaka, Ramaca, Šokaca koji svi pokazuju ljubav koju gaje prema svome kraju, prema svom zavičaju ali i ljubavi prema kraju, prema zavičaju Slavonije, u koji su došli. Čast mi je što u ovoj najljepšoj hrvatskoj županiji ovakvu manifestaciju održavamo šesti puta za redom, županije koja je proslavila i 807. obljetnicu od prvog spomena Požeške županije – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dodajući da ćemo mi ostati u ovim prostorima predivne Slavonije, uz nadu da će slijedeće godine b iti još bolje, jer pred nama su novi izazovi. U tom optimističnom tonu župan Tomašević je i otvorio Županijski kulturni mozaik.

U Stručnom povjerenstvu za ocjenu nastupa i izbor udruge koja će predstavljati županiju na Saboru kulture Hrvatske bili su dr. sc. Stjepan Sremac iz Zagreba koji je ocjenjivao ples, Dubravka Matoković, etnologinja iz Požege koja je ocjenjivala nošnje i Slavko Batorek, profesor glazbe koji je ocjenjivao glazbu.

Tekst/foto: Vladimir Protić