Banner 750x94 sarmijada

    banner sarmijada web

Breadcrumbs

Četvrtak, 06 Travanj 2017 13:22

Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMOCIJA NOVE KNJIGE NOVINARA I PUBLICISTE TIHOMIRA DUJMOVIĆA -

POŽEGA – U organizaciji grada Požega u dvorani HGK Požega održana je promocija nove, sedme po redu knjige novinara, kolumniste i publiciste Tihomira Dujmovića. Knjiga „Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995.“ donosi tragična stradanja hrvatskih novinara od onih koji su pisali u NDH, novinara koji su pisali u SFRJ za vrijeme hrvatskog proljeća, do stradalih novinara u Domovinskom ratu. Po svemu po prvi puta izneseno u jednoj knjizi, koja je objedinila sve podatke iz svih vremena, to je pokazalo se jedno od najvećih stradanja novinara, daleko veće nego stradanja u nekim velikim državama, nekim velikim ratovima, na žalost gotovo svjetski najveći broj stradanja novinara, neusporedivo veći od svih drugih stradanja u svijetu.

„Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995.“ uz analizu cjelokupnog tiska u NDH, donose imena i poimenične sudbine svih novinara tog doba. Knjiga potom analizira pogrom novinara zadnjih dvadeset godina komunizma. Nakon pada hrvatskog proljeća 50 novinara je bilo sudski gonjeno, a 170 novinara i publicista je završilo na crnim listama. - Najsnažniji dio knjige govori o stradanjima novinara iz 1945. godine, o čemu se do nedavno baš ništa nije znalo. Statistika do koje je došao Josip Grbelja govori da je od 330 novinara koji su radili tijekom Drugog svjetskog rata 40 ubijeno, stotinu ih je dobilo doživotnu trajnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao u inozemstvo i tako spasio život, a nekoliko desetaka ljudi je pod većim ili manjim pritiskom promijenilo profesiju. Od 330 novinara u tadašnjoj novoj državi njih je 27 dobilo dozvolu za rad od čega je bilo četiri fotoreportera. Devedeset posto novinara bilo je dakle protjerano, likvidirano, maknuto ili zabranjeno. To je ceh za kojega Grbelja u knjizi navodi da toliko novinara koliko ih je ubijeno u maloj razmjerno nerazvijenoj Hrvatskoj, ukupno nije ubijeno 1945. godine u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno – istakao je Dujmović.

Knjiga na kraju donosi popis ubijenih novinara i način njihova stradavanja u Domovinskom ratu. Za prva četiri mjeseca Domovinskog rata ubijeno je 18 novinara, tri puta vise nego u sedam godina rata u Vijetnamu. Knjiga na kraju donosi popis ubijenih novinara i načine pogibije.

Promociji je nazočio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, uz manji broj zainteresiranih građana Požege.

Tekst/foto: Vladimir Protić