Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Ožujak 2017 13:36

Katolička osnovna škola i KUD Požeška dolina gostovali u Welsu u Austriji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT ''HRVATSKA U SRCU'' -

POŽEGA - Tijekom školske godine 2016./2017. Katolička osnovna škola u Požegi i Kulturno umjetničko društvo "Požeška dolina", započeli su međusobnu suradnju projektom "Hrvatska u srcu", čiji je cilj promicati kulturnu nematerijalnu i vjersku baštinu Požeške doline kroz glazbu, ples, dramski prikaz te literarni i vjerski izričaj Hrvatima u inozemstvu. Gostovali su tako proteklog vikenda u Hrvatskom domu Wels gdje se okuplja puno Hrvata i ljudi iz ostalih susjednih zemalja. (www.facebook.com/hrvatski.dom.wels)

- Mnogi snovi ostaju samo snovi, no da nije uvijek tako dokaz je i realizacija ovog projekta. Naime, vratili smo se radosna srca i ispunjene duše s našeg putovanja u Austriju, gdje smo Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a trenutno naseljenima u Welsu i okolici, priredili bogati program kulturne i vjerske nematerijalne baštine – rekla je Snježana Potočnjak, predsjednica KUD-a „Požeška dolina“.

U projektu je sudjelovao Veliki zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, pod vodstvom prof. Ljube Šolić, koji je u izvedbi duhovnih i domoljubnih pjesama ispunio srca prisutnih radošću te Kulturno umjetničko društvo „Požeška dolina“, pod vodstvom predsjednice Snježane Potočnjak, koji je u isprepletenosti pjesme, plesa, dramskog prikaza i izričaja obnovio uspomenu na zlatnu dolinu. 

U nedjelju je vlč. Želimir Žuljević vodio euharistijsko slavlje u crkvi sv. Stjepana na kojem se okupilo mnoštvo Hrvata, a nakon njega slijedio je rastanak i povratak u Požegu.

- Otvoreno srce te iskrena i topla gostoljubivost naših domaćina, kao i fra Vjekoslava Lazića, dušobrižnika naših Hrvata u Gornjoj Austriji te Stipe Matanova, predsjednika Hrvatskog Doma Wels, ostat će zabilježena u našim srcima. Stoga im neizmjerno zahvaljujemo, kao i svim sponzorima koji su nam omogućili realizaciju navedenog projekta. Neka ih sve prati Božji blagoslov i ljubav prema bližnjima, a nama neka se otvori nova mogućnost daljnje realizacije (pro)nošenja komadića Lijepe naše dragim nam Hrvatima u inozemstvu – rekao je vlč. Želimir Žuljević, ravnatelj Katoličke osnovne škole.

Tekst/foto: Tena Protić

Galerija slika