Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 12 Ožujak 2017 12:00

Pjevali i plesali širom Hrvatske, ali i na brodu na rijeci Seni

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

20. REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA HKUD„SLAVONIJA“JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ – Prisjetili su se odmah na početku svoje 20. redovne i izborne skupštine članovi HKUD „Slavonija“ iz Jakšića svojih osnivača i prve osnivačke skupštine. Pročitali su i prvi poziv na skupštinu i sve članove koji su bili osnivači. Svi osnivači dobili su i posebnu zahvalnicu za 20 godina predanog rada u društvu: Drago Čevapović, Ivanka Čevapović, Antun Kovačić, Slavko Benić, Zvonko Maznik, Ružica Maznik i Vladimir Čiček. Uručene su i zahvalnice za 10 godina rada u KUD-u, koje su primili Marta Kovačić, Ana Čevapović, Sara Košavić, Marko Čonka i Leo Pažin.

Dug je stvarno bio izvještaj o radu protekle godine, koji je podnio dosadašnji predsjednik Dario Pažin. Bilo je tu čak 32 nastupa, širom Slavonije i Hrvatske, sve do Istre, ali i u inozemstvu, u Hercegovini. Posebno gostovanje je bilo putovanje i boravak 6 dana u Francuskoj, gdje su izveli čak 5 nastupa u francuskim gradovima, a pjevali su i na brodu na rijeci Seni.

Sedamdesetak članova raspoređeno je u tri sekcije, odrasla folklorna i pjevačka skupina, tamburaška sekcija i dječja folklorna grupa, koja daje nade da će budućnost folklora biti osigurana. Najvažnija vlastita smotra „Pjesmom u jesen“ koja je prije nekoliko godina proširena na još jedan dan za smotru dječjeg folklora, a od prošle godine i za manifestaciju fišijade, i ove godine će biti centralni događaj jakšičkih folkloraša. Žele u prostorijama koje koriste u starom domu, urediti etno sobu, snimiti na DVD nekoliko običaja jakšićkog kraja koje bi prikazivali članovi društva, poslati nekoga od članova na obuku za koreografiju. Niz je tu još lokalnih i drugih manifestacija koje prate, desetak smotri na kojima će gostovati, od kojih prva u Umagu, a sve to odrade s minimalnim proračunom od 50-tak tisuća kuna. Pola iznosa od toga uvijek im osigura općina Jakšić, čiji je načelnik Ivica Kovačević, osobno dao podršku radu folklornog društva. – Čestitam vam na vaših prvih 20 godina, a i dalje će općina osigurati maksimalnu pomoć za vaš rad. Bili ste prošle godine jedni od najjačih folklornih društava naše županije, a u Francuskoj ste pokazali naše jakšićke, požeške i slavonske običaje.

U nastavku još jednog četverogodišnjeg mandata HKUD Slavonija Jakšić vodit će Dario pažin, kao predsjednik, Drago Čevapović kao zamjenik, Ana Mautner kao tajnica i 13 članova Upravnog odbora koji su jednoglasno izabrani.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika