Utorak, 07 Ožujak 2017 15:10

Organizirali kolektivnu izložbu 23 likovna umjetnika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SUDIONICI LIKOVNE KOLONIJE VILE VELEBITA POŽEGA -

POŽEGA – Vrlo aktivno požeško društvo Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ već nekoliko godina organizira jesensku Likovnu koloniju, na koju osim požeških likovnjaka dolaze i umjetnici iz Slav. broda i ostalih slavonskih gradova. Na prošloj likovnoj koloniji odazvala su se 23 autora, koja su svoja djela ostavili IMG 8623udruzi, a sada su ta djela izložena kao Kolektivna izložba u Galeriji Ciraki, do 12. ožujka, povodom Dana grada Požega. Nakon toga izložba selu u Slav. Brod gdje će biti postavljena u Likovnom salonu „Vladimir Becić“ do kraja ožujka.

- Ovdje su izložena 23 djela likovnih umjetnika, koja je izradila jedna heterogena skupina, od kojih je jedna trećina akademskih umjetnika, dok su ostali pohađali brojne likovne i crtačke škole, a svoju likovnu karijeru izgrađivali više autodidaktički, snagom svog talenta. Svi su članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Radili su u tehnikama od ulja do pastela i akvarela. Teme su bile pejzaži Požege i Požeštine, gradske vedute i arhitektonski toponimi od Trga sv. Trojstva, pejzaža ravnice iz projekcije položaja sa sv. Vida – istakao je predsjednik Vile Velebita, prof. dr. sc. Josip Fajdić, koji se zahvalio svim umjetnicima koji dolaze, na sada već tradicionalnu likovnu koloniju u Požegi, uz nadu da će sudjelovati i ove, ali i narednih godina.

IMG 8631Izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović. – Ja bih rekao da su ovdje udruga i likovni umjetnici pokazali veliku homogenost. Da su se svi ovdje okupili i izložili svoja djela za sve nas, pa im se u ime grada Požega zahvaljujem.

Likovne kolonije nekada su bile i češće, no one su uvijek potreba okupljanja likovnjaka, nisu isključivo vezane za ateljerske prostore, dapače uvijek su jedan odmak i većina umjetnika vole raditi u novim okruženjima, istakao je prof. Branimir Pešut, autor uvodnika u katalogu izložbe. – Kolonija je uvijek avantura susreta s novim i nepoznatim a dobro koncipirane kolonije mogu biti zanimljivi projekti s lijepom budućnosti. 

Veliki katalog na 16 color stranica prati sve izložene slike s kratkim podatcima o svakom umjetniku ove slikarske kolonije i sudioniku izložbe. Za postav izložbe zadužene su bile Snježana Mekić-Delić, Anita Jakobović i Mira Vitenberg.

Tekst/foto: Vladimir Protić