Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 01 Ožujak 2017 11:07

„Večer domoljubne pjesme, poezije i proze“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAC – Učenice Lora Tomić iz Pakraca i Tia Lneniček iz Lipika pobjednice su ovogodišnjeg natječaja za najbolje literarne radove u projektu „Mladi i Domovinski rat“ koji već tradicionalno osmu godinu provodi Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika u suradnji s gradovima i školama među učenicima 7. i 8. razreda pakračke i lipičke osnovne škole, a povodom 1. ožujka, obilježavanja izbijanja pobune srba u Pakracu.

IMG 0431U Hrvatskom domu dr Franjo Tuđman – KPD „Sloga“ održana je svečana akademija „Večer domoljubne pjesme, poezije i proze“ na kojoj su gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnik LipikaVinko Kasana uručili pobjednicama nagrade.

Osim njih istaknute su i drugoplasirani i trećeplasirani radovi: u Lipiku Silvija Zanetti i Ena Tutić, a u Pakracu Lara Radivojević i Klara Bahnik. Lipičke nagrađene učenice se nalaze na terenskoj nastavi pa je nagradu umjesto Tie preuzela majka Tanja i ravnateljica škole Klaudija Kovač. ­ Ponosna sam što sam gradonačelnica Grada heroja, a vi morate znati zašto je to tako. Zato provodimo ovaj natječaj kako bi znali da se ovo nije dogodilo u Pakracu, Hrvatska danas ne bi izgledala ovako, a naše je da gradu vratimo sjaj koji je imao prije 1991. godine i ovih razaranja - rekla je pri tom pakračka gradonačelnica Blažević, a lipički gradonačelnik Kasana je zahvalio Udruzi i školama što ustrajno provode ovaj natječaj koji je dio doprinosa obrazovanju mladih o Domovinskom ratu, a naročito nastojanja da se ne zaborave oni koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku.

IMG 0487Na akademiji su sudjelovali su i učenici i profesori Osnovne glazbene škole Pakrac, Tamburaški orkestar Pakrac te Vokalni sastav „Sveti Matej“ policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske. U sklopu akademije Damir Kukavica, umjetnik iz Donje Stubice i Mladen Ilić, hrvatski branitelj iz Garešnice svečano su predali rad Kukavice, portret dr. Ivana Šretera izrađen tehnikom ulja na platnu veličine 140 x 100 centimetara.

Portret je predan Veri Bosanac, sestri dr. Šretera, koja ga je odmah proslijedila, Gradu Pakracu, odnosno gradonačelnici Blažević.

Tekst/foto: G. Vukić