Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 08:52

Književni susret s Hrvojem Kovačevićem, autorom nekoliko „tajni“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVODOM OBILJEŽAVANJA ROĐENJA MATKA PEIĆA -

POŽEGA - Učenici požeških osnovnih škola imali su zadovoljstvo družiti se s našim poznatim piscem Hrvojem Kovačevićem. Književni susret održan je proteklog tjedna u knjižnici Gimnazije Požega. Hrvoje se uvijek rado odazove na poziv iz Požege jer je u našem gradu rođen i odrastao. Pisac je ispričao djeci čime se sve bavio u životu, kako je odlučio biti pisac i na čemu radi ovih dana. Hrvoje Kovačević napisao je niz knjiga za djecu koje u svom naslovu imaju riječ „tajna“ ( Tajna tužnog psa, Tajna crne kutije, Tajna mačije šape...), a radnja nekih od njih događa se upravo u Požegi. Autor je i dviju slikovnica ( npr. General Kiro Miš ) i njegove su knjige na popisu lektire. Piše i za odrasle, knjige i radio-drame. Do sada je objavio ukupno 31 naslov. Djeca su još, između ostalog, doznala da je Hrvoje u mladosti crtao karikature, bavio se marketingom i košarkom. Da svakog jutra šeta sa svojim psom, a da su prve čitateljice njegovih novih rukopisa kći i supruga.

Teško je reći je li bilo zanimljivije Hrvojevo pripovijedanje ili dječja pitanja. Čak i na ona koja su se ponovila više puta pisac je svaki put strpljivo ponovno odgovorio. Učenici su bili vrlo motivirani i dobro pripremljeni. Na književni susret su došli učenici OŠ Julija Kempfa sa svojom učiteljicom Irenom Krošl, učenici OŠ Antuna Kanižlića s učiteljicama Valentinom Mirković i Irenom Topalušić, a iz škole „Dobriša Cesarić“ došli su učenici 3.b s učiteljicom Zlatom Pavlović i knjižničarkom Mirnom Kovačević, kao i „mali literarci“ iz 4.c. Obzirom na izniman interes učenika i volju našeg pisca, druženje je moglo potrajati i dva školska sata. Ali, na susret s književnikom već su nestrpljivo čekali oni „veliki“ – članovi Udruge zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić“, koja je i organizirala njegov dolazak u Požegu.

- Ovaj susret bio je poseban, jer su djeca došla iz nekoliko požeških škola. Iako je sve moje iskustvo upućivalo da će se oni sramiti postavljati pitanja, oni su bili tako otvoreni, hrabri i izravni da sam ja bio oduševljen. Svaki susret je poseban, a ovaj i po tome što sam ga imao samo pedesetak metara od moje škole, danas OŠ Julije Kempfa - rekao nam je Hrvoje Kovačević nakon svog druženja s djecom.

Hrvoje Kovačević neprestano je na susretima s onima koji čitaju njegove knjige, vodi Malu tribinu i Tribinu u gostima Društva književnika Hrvatske. U posljednje vrijeme, kako sam kaže, piše manje i nastoji preživjeti u okrutnim uvjetima za pisce, ali to smatra ipak privremenim.

Pisce Udruge „Matko Peić“ posebno je zanimalo kako objaviti svoje radove. No, s nakladnicima nije lako, pa su ih književnici uglavnom napustili i osnovali svoje tvrtke. Kako ih je Kovačević savjetovao, najbolje je okrenuti se časopisima i internetu.

Tekst: V.P./I.I., Foto: Vanja Protić