Nedjelja, 29 Siječanj 2017 11:40

Gradski muzej Pakrac priredio „Glazbeni vremeplov“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

„NOĆ MUZEJA“ U PAKRACU OBILJEŽENA PO 7. PUTA -

PAKRAC – „Noć muzeja“ u Pakracu bila sedma po redu. Tematski je posvećena glazbi, odnosno glazbenicima koji su na bilo koji način obilježili Pakrac i njegov glazbeni život. Otvorena je izložba „Glazbeni vremeplov“. - Ovo je zgodna izložba o ljudima koji su pomalo zaboravljeni, a koji su u određenim trenucima u Pakracu značili jako puno - rekla je ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik.

Bila je to večer različitih glazbenih nastupa počevši s nastupom profesora violine Iverca iz Osnovne glazbene škole Pakrac koja je bila i suorganizator cijele večeri. Mogli smo čuti tradicijsku glazbu u izvedbi pjevača i tamburaša KUD-a Seljačka Sloga Prekopakra, ali i nastup današnje glazbene pakračke scene.

- Manifestacija Noć muzeja pokušava muzej približiti svim građanima i prezentirati kako muzeji nisu dosadne statične ustanove nego ustanove koje su se spremne otvoriti svojim posjetiteljima na različite načine - rekla je ravnateljica Hihlik. 

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević otvorila je glazbenu večer te rekla kako je tema odlična i da joj je drago da Muzej sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja za koju se može reći da se traži uvijek karta više. - Prolazeći kroz izložbu vidi se da na području glazbe imamo bogatu tradiciju, a prvi službeni koncert održan je 1. travnja 1894. godine, naglasila je gradonačelnica Blažević te kako danas redovito imamo koncerte na raznim lokacijama, svi živimo na određeni način s glazbom, a malo o tome razmišljamo. Hihlik je uputila zahvalu OGŠ Pakrac i učenicima na nastupu, Antunu Bariću koji je okupio glazbenike u najboljim godinama, Srećku Draksleru i Kornelu Plažaninu, Jozi Hodaku Jozzu i njegovom bendu te KUD-u Seljačka Sloga što su se svi spremno odazvali. 

Za kraj glazbene večeri koncertnim pogramom u trajanju od sat vremena posjetitelje je počastio bend koji su činili glazbenici Ivana Parag (vokal), Luka Iverac (violina), Martina Faktor (flauta), Dalibor Zebec (cajon) te Josip Knežević Nešo, Toni Mandušić i Jozo Hodak Jozz na gitarama.

U prisjećanju na ljude koji su u Pakracu, ali i Lipiku ostavili neizbrisiv trag mogli smo pročitati priče o Strahimiru Bosniću Strahi, Srećku Karmanu, Radovanu Brdariću, Ljerki Križ, Milanu Horvatu, Adeli Kamenar, Franji Schneideru, a mogli smo se prisjetiti i sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća kad se pojavljuju prvi glazbeni električni sastavi koju su žarili i palili tadašnjim plesnjacima. Prvi takav sastav osnovan je 1965. godine pod nazivom Plavi biseri, a članovi su bili Kornel Plažanin, Vlado Juriček, Vlado Kurić, Ivica Godić i Antun Barić. Večer Noć muzeja u Pakracu posjetilo je tristotinjak posjetitelja, a tijekom večeri brojni su svratili i u Muzej vojne i ratne povijesti Maria Tušeka u Pakracu.

Tekst/foto: Gordan Vukić