Četvrtak, 19 Siječanj 2017 14:58

Izložba slika Željka Jančić Zeca, Ciklus: Companions & Dialog“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - U knjižnici i čitaonici Gimnazije, Požega otvorena je izložba Companions, Željka Jančića Zeca.

Željko Jančić Zec, svestrani je hrvatski umjetnik koji se bavi fotografijom, slikarstvom, kazalištem i filmom.

Rođen je 1969. godine u Rijeci. Diplomirao je fizičko kazalište na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunst de Theaterschool u Nizozemskoj. Djeluje kao samostalni multimedijski umjetnik na relaciji Rijeka – Beč – Salzburg – Amsterdam. Izlagao je i sudjelovao na brojnim izložbama i projektima u zemlji i inozemstvu. U Požegi izlaže ciklus od deset likovnih radova rađenih tehnikom ulja na platnu, pod zajedničkim nazivnikom Companions & Dialog. Kritičari ističu da je Jančićevo slikarstvo vrlo snažno i sugestivno, a njegov umjetnički izričaj autentičan i prepun kreativne energije uz čiju pomoć uspostavlja uspješan dijalog s likovnim iskustvima velikih učitelja boja. Sam umjetnik nažalost nije bio u mogućnosti prisustvovati otvorenju izložbe.

Ravnatelj Pavle Bucić obratio se sa par uvodnih riječi. Govorio je o višegodišnjoj suradnji Austrije i Hrvatske u kulturi te o ovoj izložbi koju je organizirao Austrijski kulturni forum u suradnji sa Gimnazijom, Požega. Profesorica likovne umjetnosti Vera Ćuže-Abramović analizirala je slike govoreći da iako se prvi put susreće sa stilom ovog umjetnika, oduševljena je njegovim radom. Okupljenim učenicima i profesorima obratila se i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti naše županije, doktorica Vesna Vlašić.

Izložba će u knjižnici biti postavljena do 7. veljače ove godine te svi koji dođu moći će uživati u vrlo razigranim slikama koje karakterizira čistoća izražaja, naglašene zaokružene linije te neobuzdane i napadne boje.

Tekst/foto: Vanja Protić