Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 20 Lipanj 2012 15:43

„Naše jaro“ okupilo 500 djece

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DJEČJA SMOTRA FOLKLORA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE  -

KAPTOL - U nedjelju 17. lipnja održana je 12. smotra folklora češke nacionalne manjine pod nazivom Naše jaro ( Naše proljeće), kao jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj. Nastupilo je dvadesetak folklornih sekcija čeških beseda i škola češke nacionalne manjine iz Lipovca, Bjelovara, Međurića, Rijeke, Zagreba, Dežanovaca, Treglave, Bjeliševca, Daruvara, Jazvenika, Končanice, Daruvarskog Brestovca, Doljana, Virovitice, Lipovljana, Velikih i Malih Zdenaca, Prekopakre, domaćina Kaptola te Matice Slovačke iz Našičkog Markovca.

NASE_JARO_KAPTOL01- Ovo je jedna u nizu manifestacija gdje okupljamo mlade češke manjine, odnosno i ostalu djecu koja su uključena u rad čeških beseda ili škola. Veseli me velik broj djece koji se ovdje okupio i koji svjedoči koliko im češka kultura puno znači kao i činjenica da se i velik broj hrvatske djece uključuje u rad naših folklornih društava – kazala je Leonora Janota, predsjednica saveza Čeha u Republici Hrvatskoj.

Domaćin smotre bila je Češka beseda Kaptol, a pokrovitelj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Smotri je nazočio načelnik općine Kaptol Mile Pavičić te zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.