Četvrtak, 17 Studeni 2016 09:19

Našu županiju predstavljao GKUD Požega

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

FOLKLORAŠI IZ CIJELE HRVATSKE U KOPRIVNICI NA 23. SUSRETU HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA -

KOPRIVNICA/ČAKOVEC - U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice HKUU Međimurske županije u Centru za kulturu u Čakovcu, održan je prvi dio 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.

Na Susretu je nastupilo oko 400 folkloraša unutar 8 hrvatskih ansambla i 1 gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine. Pravo sudjelovanja izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 19. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 207 folklornih skupina; 7245 folklornih amatera diljem Hrvatske.

Drugi dio 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kategorija izvornog folklora održan je u Dvorani "Domoljub" Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici. Sudionici drugog dijela 23. susreta, kategorija izvornog folklora u Koprivnici, bili su KUD "PRIGORJE", Križevci, KUD "SLOGA", Satinca Đakovačka, KUD "MARTINČANI", Martinska Ves, KUD "KLARUŠ", Maruševec, KUD "PLETER", Dugopolje, KUD "FIJOLICA", Orehovica, KUD "DESINEC", Jastrebarsko, VU "KUMPANJIJA" Pupnat, GKUD "POŽEGA" Požega, KUU "IVAN VITEZ TRNSKI", Nova Rača, KUD "REČICA" Rečica, KUD "KUKLJICA", otok Ugljan, KUD "KRALJICA KATARINA", Donji Lapac i KUU "VOĆIN", Voćin. FOLKLORNA SKUPINA "KAJER" KULTURNEGA DRUŠTVA KAJER, Bučečovci, Slovenija gosti su Susreta.

- GKUD „Požega“ je odabran zastupati Požeško-slavonsku županiju od strane prosudbene komisije Sabora kulture na Županijskom mozaiku održanom u Brestovcu u 4. Mjesecu ove godine. Pohvaljeni smo za odličan nastup, a stav je komisije da se na državnoj smotri ne bi trebali rangirati skupine jer dolaze iz različitih krajeva, i da je vrlo nezahvalno uspoređivati folklor jedne s drugom regijom – istaknuli su iz GKUD-a Požega.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: GKUD Požega