Subota, 22 Listopad 2016 09:33

Jedinstvena zbirka pjesama i slika „Slavonija u mom srcu“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROMOVIRANA PRVA KNJIGA PJESNIKA I SLIKARA VLADIMIRA BAJTA IZ PLETERNICE -

PLETERNICA – Da i inženjer medicinske radiologije može biti prava umjetnička duša, dokaz je tome upravo Pleterničanin, Vladimir Bajt, koji piše pjesme i slika s uljem na platnu. Život a prije svega rad u Švicarskoj i Austriji sakrivao je od šire javnosti te njegove talente, koje je on strpljivo njegovao i čuvao. Pjesme je još objavljivao kao student u „Požeškom listi“, „Studentskom listu“ i Poletu, no zbirka je postajala sve veća. Njegovo pjesništvo i slikarstvo zapravo smo u punoj mjeri upoznali kada je došao u mirovinu i kada se vratio u svoj rodni pleternički kraj. Tada njegove pjesme doživljavaju i uglazbljenje te se izvode na festivalskim pozornicama u Požegi i Slav. Brodu. Sada sve više surađuje s glazbenicima, od IMG 9267Zvjezdana Marjanovića Zvekija, Veljka Valentina Škorvage, Damjana Pirovića, izvođačima svojih pjesama Stjepana Japarića, Grofova, Veličkih legendi i dr.

Posebno interesantan je bio opis početka njegovog prijateljstva sa Zvjezdanom Marjanovićem prije nekih 20-tak godina u Austriji. - Doživjeli smo težu prometnu nesreću u Austriji, onako pošteno polomljene odvezli nas u bolnicu, ja sam bio sav polomljen, a tamo na rendgenu nas snima jedan čovjek. Vidim piše mu na kartici Vladimir bajt. Ili je naš, ili je Rus, mislim si ja. Odakle ste vi, pa ja sam iz Pleternice, a ja iz Vetova. Ja tamo u Vetovu imam prijatelja. E taj vaš prijatelj je slučajno otac moje djevojke. I tako je nastalo naše prijateljstvo, koje traje i do danas - ispričao je u glazbenim vodama poznati i popularni Zveki, koji je tek kasnije saznao da Vladimir piše pjesme, slika, a bavi se pomalo i pisanjem glazbe. Tada je krenula i glazbena suradnja i prijateljstvo.

Bogat je ponovno bio program književne večeri koji je potpisao ravnatelj pleterničke Hrvatske knjižnice i čitaonice, Franjo Novak, koji uvijek i od malih kulturnih događaja uvijek napravi premijeru. Tako je i ovaj puta puna dvorana knjižnice doživjela uz pjesničke i glazbene ugode, koje je započeo poznati požeški kantautor na gitari Nenad Vlašić koji također glazbeno surađuje s Bajtom. O Bajtu nam je sve ispričala Renata Matičević. Njegove pjesme čitale su Dorotea Valenta, Jasna Kajtar i sam autor. Pjesme su bile garnirane sa glazbenim i video spotovima njegovih uglazbljenih pjesama. Ujedno rečeno to je bila ponovno jedna lijepa večer za pamćenje koju su i posjetili prvenstveno ljubitelji pjesme i pjesničke riječi, te Vladimirovi prijatelji.

IMG 9277Danas ima sedam uglazbljenih pjesama, a prva uglazbljena pjesma mu je bila „Pjesme moje slavonski đerdani“ koja je 1996. godine izvedena i osvojila drugo mjesto na Brod festu u izvođenju Stjepana Jeršeka Štefa, a Bajtov tekst uglazbio je i napisao aranžman Valentin Veljko Škorvaga. Poznata mu je i pjesma „Požego moja stari grade“ koju je na „Zlatnim žicama Slavonije“ u Požegi pjevao Stjepan Japarić. Dobar uspjeh polučila je i pjesma „Hej malena“ koju je uglazbio i aranžirao Damjan Pirović a izveli tamburaši Veličkih legendi. Kako ga je uvijek zanimala i glazba, sam se okušao u pisanju glazbe, te je Bajt sam uglazbio pjesme „Pjesma Pleternici“ i „Bisernico moja mila“ koje je Stjepan Japarić izveo na Zlatnom glasu zlatne doline u Kaptolu i požeškom festivalu.

Posebno velika ljubav Vladimira Bajta je slikarstvo, a slika pejzaže, od dječački doživljene Orljave, pleterničkog kraja, slavonskih motiva, do Alpi u Tirolu, gdje je proveo veći dio radno aktivnog života, te posebno portrete, u kojima dolazi do izražaja njegovo oko i perfekcionistička ruka, koja slika i najmanji detalj lica.

Te svoje dvije velike ljubavi Vladimir Bajt je ukoričio i tako dobio jedinstvenu zbirku, pjesama i ulja na platnu, koji se međusobno isprepliću. Zbirka objavljuje 60-tak izabranih pjesama i 30-tak ulja na platnu, od ukupno 120 naslikanih radova do sada. Grafičko uređenje zbirke odradila je Lana Protić Malbašić, a tiskana je u digitalnom tisku u tiskari Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege.

 IMG 9294- I moj susret s Vladimirom Bajtom, mojim imenjakom bio je slučajan, na kavi u Bobi na požeškom trgu gdje su na velikoj pozornici i izvedene njegove pjesme. To sam sve kasnije polako saznavao, da ima toliko napisanih pjesama, pa i glazbenih uspješnica. Tek prvom posjetom u njegovom domu vidio sam i drugi njegov talent, slikanje. Neka ulja na platnu naprosto su me oduševila na prvu, a onda sam mu dao prijedlog. Napravit ću vam jedinstvenu zbirku pjesama i vaših slika, predložio sam i evo knjiga je otiskana, ugledala svjetlo dana i predstavljena u njegovom pleterničkom kraju, koji on neizmjerno voli. Zbog toga se i vratio u njega i dalje ga slavi u svojim pjesmama i na platnu – rekao je urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, Vladimir Protić.

Da jedna ovako lijepa večer potraje i dulje, pobrinuli su se njegovi prijatelji i susjedi, jer Vladimir Bajt je nakon prošle godine kada mu je umrla supruga, ostao sam. Tako su mu upravo prijatelji i susjedi pripremili od uštipaka do nekoliko vrsti kiflica, a poznati pleternički pjesnik Marinko Markota prinio je svoje kvalitetno vino sa Starca, po kojemu sve više poznata nadaleko postaju i Vina Markota.

Tekst/foto: Vladimir Protić