Petak, 14 Listopad 2016 09:35

Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJENA DRUGA MONOGRAFIJA VESNE KOLIĆ KLIKIĆ -

POŽEGA – U organizaciji Gradskog muzeja Požega sinoć je u knjižnici i čitaonici požeške Gimnazije predstavljena druga monografija autorice Vesne Kolić Klikić “Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije”. Monografija je izašla kao izdanje Gradskog muzeja Nova Gradiška a nakon ženske narodne nošnje obrađene su i muške narodne nošnje Zapadne Slavonije.

IMG 8857Nastala kao plod višegodišnjeg studioznog terenskog rada i istraživanja, monografija je poslužiti mnogima – od znanstvenika, muzealaca, folklorista do zaljubljenika u baštinu, koji će na 444 stranice bogato opremljene fotografijama pronaći priču o obilasku 392 zapadnoslavonska sela, 92 lokaliteta i ukupno 159 vjerodostojnih iskaza.

- Ovo je drugi dio projekta koji je napravljen i čija je osnovna tema tradicijsko odijevanje. Prvi dio projekta bile su ženske nošnje, a drugi dio je tradicijsko odijevanje muškaraca i to s požeškog, pakračkog, novljanskog i novogradiškog kraja, tako da se obuhvati taj “zapadni ćošak” Slavonije, kako bi se vidjele razlike i karakteristike. Obično se misli da muška narodna nošnja nije atraktivna, no to nije tako, ona je vrlo zanimljiva, raznolika i nosi puno značajnih elemenata, preslojavanja starih i nekih novih s početak 20. stoljeća” - rekla je autorica Vesna Kolić Klikić.

Knjiga je važna, dodaje prije svega za mladi naraštaj. - Ona je i napravljena u čast i na spomen našim precima, ali napravljena je od naših predaka, od njihove baštine za mladi naraštaj kako bi znali u folklornim skupinama na koji način pravilo odijevati se, na koji način pravilno prezentirati tu našu i prošlost njihovih djedova i baka. Na ovom prostoru čuvajmo sebe, jer to nitko neće bolje znati nego mi - naglasila je autorica.

IMG 8844Knjiga je jedinstvena, jer nitko u Hrvatskoj nije tiskao takve monografije vezane uz određenu prostor kako bi takva građa trajno ostala za budućnost. - Kad kažem jedinstvena ne mislim da je savršena niti znanstveno i stručno djelo treba i može biti savršeno. Ne može i ne treba, ali kad kažem jedinstvena onda smatram da je ona knjiga koju nitko drugi nije mogao napisati jer nitko drugi ne pozna tako temeljito problematiku o kojoj ona govori, nitko drugi nije bio u stanju devet godina intenzivno istraživati samo ovu temu. Knjiga može poslužiti svima koje zanima ova tematika, ne samo istraživačima već i kulturno-umjetničkim društvima koji često imaju problema da utvrde što je točno tradicijska narodna nošnja nekog užeg kraja, a drugim istraživačima može poslužiti ako se čak i ne bave ovim prostorom već nekim drugim, kao inspiracija kako treba pristupiti terenskom istraživanju ovakve složene teme -sustavno, temeljito, dugotrajno i uporno, a malo je onih koji su na to spremni - naglasio je recenzent knjige dr. sc. Žarko Španiček.

Monografija je tiskana u tisuću primjeraka, a posjetitelji su mogli, uz vrijedne činjenice o monografiji i temi koju obrađuje, uživati i u nesvakidašnjoj modnoj reviji – muških narodnih nošnji Zapadne Slavonije koje su prikazali članovi nekoliko kUD-ova iz Požeštine.

Tekst/foto: Vladimir Protić