Četvrtak, 13 Listopad 2016 11:52

Češka beseda Kaptol na Krajanskom festivalu u Pragu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

10. JUBILARNI KRAJANSKY FESTIVAL -

KAPTOL - U Pragu se proteklog tjedna održao 10. jubilarni Krajansky festival. Radi se o festivalu češkog iseljeništva, tj. dijaspore. Okupio je oko 500 sudionika iz raznih država od Ukrajine, Slovačke, Mađarske, Francuske do Hrvatske iz koje su sudjelovale 3 Besede - Hercegovac, Češka beseda Zagrebačke županije i Kaptol. 

Češka beseda Kaptol se predstavila s dvije skupine – pjevačkom (16 članova) i velikom folklornom (12 članova) koju je pratila četveročlana glazbena skupina. Prvog dana festival se održavao u predgrađu Praga – Dolni Chabry, a drugi dan u četvrti Libeň ispred Ureda gradske uprave.

- Uz lijepo vrijeme koje nas je pratilo oba dana osobito je bio zapažen nastup folklorne skupine koja je, uz živu glazbu, izvela plesove Javornik, Metlovy, Vosika i Tkadlec. Svojim nastupom su osvojili 2. mjesto u kategoriji folklora – rekli su nam Kaptolčani. 

Posljednji dan iskorišten je za razgled Praga - od Hradčana, Male Strany, Karlovog mosta, Starogradskog trga preko Prašne brane do Vaclavskog trga. Unatoč ovako napornom putu svi su se vratili ispunjeni zadovoljstvom i ponosom što su sudjelovali na ovom festivalu.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: Češka beseda Kaptol