Srijeda, 05 Listopad 2016 14:51

Marko pl. Slivarić rođen je u Vrčin Dolu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NAJAVLJENA IZLOŽBA I SIMPOZIJ POSVEĆEN HRVATSKO-FRANCUSKOM GENERALU NAPOLEONOVE VOJSKE -

PLETERNICA – Grad Pleternica je organizator Dana posvećenog hrvatsko-francuskom generalu Marku pl. Slivariću Heldenburškom, rođenom 1762. godine u Vrčin Dolu, područje grada Pleternice.

00000001- Sljedeći tjedan, 12. listopada grad Pleternica domaćin je Međunarodnog simpozija, upravo na dan rođenja generala Slivarića, koji je rođen na području Vrčin Dola, a bio je u Napoleonovoj vojsci. Izložba koja se otvara drugog dana 13. listopada u organizaciji je grada Pleternica i Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova. Izložbu postavlja Claude Grbeša, glavni tajnik veleposlanstva Hrvatske u Briselu s požeškim Muzejom. Dolaze dva francuska povjesničara koji će izložiti povijesne činjenice kad je general Slivarić živio i za razdoblje kada je bio francuski vojnik u Napoleonovoj vojsci. Izložba će biti otvorena 30 dana – najavila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, te dodala da na ovu izložbu dolazi puno originalnih dokumenata iz Francuske i arhiva iz Zagreba. Ovo je jedinstvena izložba nikada dosad prikazanih izvornih dokumenata posvećenih jedinom hrvatskom časniku kojeg je za vrijeme Ilirskih pokrajina (1809. – 1813.) Napoleon I. promaknuo u čin brigadnog generala, koji u Francuskoj nosi ime Marc Slivarich de Heldenbourg.

Na području ceste koja vodi do Vrčin Dola postavit će se i jedna dvojezična informativna ploča, što je također napravljeno u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj. Na događanje će doći i dogradonačelnik francuskog grada Gignac, gdje je 1838. godine umro i sahranjen, te gradonačelnik Ogulina Jure Turković u kojemu je bilo sjedište pukovnije kojom je zapovijedao Slivarić.

Inicijator cijelo obilježavanja je Pleterničanin Mario Kalan, koji se duže vrijeme bavi istraživanjem povijesti, pa tako i generala Slivarića.- Do sada smo što iz francuskih, što iz bečkih i budimpeštanskih arhiva, pronašli sve podatke o njegovom rođenju, djetinjstvu. Tako smo i dokazali da je on već bio pripadnik plemićke loze, jer do sada se mislilo da mu je plemićki status dao Napoleon. Plemićki status naslijedio je od oca Martina Slivarića. Nakon vojnog školovanja prvo radno mjesto dobio je u Slunju, zatim je bio zapovjednik pukovnije u Ogulinu, a dolaskom Francuza na vlast koji su dobili sve južno od Save, koje se proglašuju Ilirskim pokrajinama od postaje francuski časnik. Ratovao je za Napoleona i u Rusiji, bio sve do Moskve, preživio poraz i povlačenje po velikoj ruskoj zimi, pri tome spašavajući i samog Napoleona. Kasnije je odlikovan najvećim francuskim odlikovanjem i unaprijeđen u čin brigadnog generala – priča Mario Kalan, koji kaže da su ga naši izvori krivo imenovali kao Šljivarić, no on je izvorno bio Slivarić, von Heldenburg, o čemu postoji i originalna plemenovnica koja će biti također izložena na izložbi. Kalan na simpoziju iznosi svoj rad „Graničarska obitelj Slivarić“.

Tekst/foto: Vladimir Protić