Subota, 01 Listopad 2016 13:34

Mlada sopranistica Gabrijela Škrabal izvela niz poznatih i zahtjevni arija

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DIPLOMSKI KONCERT GABRIJELE ŠKRABAL IZVEDEN U GLAZBENOJ ŠKOLI POŽEGA -

POŽEGA – Svojim diplomskim koncertom, Požežanka, mlada sopranistica, Gabrijela Škrabal predstavila se požeškoj publici u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega. Svoju glazbenu naobrazbu počinje upravo u toj školi, gdje završava teoretski smjer i smjer pjevanje. Već tada je s školskim pjevačkim zborom prošla nekoliko državnih natjecanja, Olimpijadu zborova u Grazu, Festival duhovne glazbe u Splitu, a uspješna je bila i na hrvatskom natjecanju učenika glazbe. 2011. godine upisuje Studij pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a kao student pjeva na brojnim koncertima od Osijeka, Subotice, Valpova, Karlovca, Slatine, Pečuha, Grožnjana, Sarajeva, a sudjeluje i u projektu Umjetničke akademije, TrenkCabaret. Kao solist komornog zbora akademije nastupa u Vicenzi i Venecija.

2013. god. ostvaruje svoju prvu opernu predstavu i to ulogom Nelle u operi GianniSchicchi u Osijeku i Novom Sadu. 2014. nastupa u opereti Šišmiš s ulogom Adele, a na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski osvaja dvije 2. nagrade. 2015. godine nastupa u operi Cosi fan tutte s ulogom Fiordiligi, a te godine na natjecanju Lav Mirski osvaja 1. nagradu. 2016. nastupa u operi Ljubavni napitak s ulogom Adine, a te godine i diplomira solo pjevanje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Tekst i fotografije: Vladimir Protić

- Evo otvara se jedan novi život za mene, ali kada bolje pogledam tek sam na početku. To sve do sada su bili dobri temelji, ali na njima se mora još puno graditi. Budućnost je nastavak u HNK Osijeku gdje sam dobila posao u Zboru HNK. Iako sam školovana za solista, veliko iskustvo stiče se i u zboru, pogotovo u scenskom dijelu. Iskreno još razmišljam u kojem dijelu ću se usmjeriti. Opernog iskustva imam iz nekoliko projekata Umjetničke akademije, neke uloge sam uspješno prošla, uživjela se u te uloge, ali za sada još nisam čvrsto odlučila što bih baš željela. Zanima me svakako opera ali i sakralna glazba – istakla je prije koncerta mlada sopranistica Gabrijela Škrabal, mag. solo pjevanja. Na koncertu je uz klavirsku pratnju prof. Ivana Polića izvela petnaestak poznatih, ali vrlo zahtjevnih arija, te požeškoj publici, prije svega brojnim prijateljima, rodbini i svojim roditeljima pokazala što Gabrijela pjeva i kako to zvuči.

Izvela je G. B. Pergolesi: „Stizzoso, mio stizzoso“, Mozartov„Laudamus Te“, desetak arija iz djela R. Schumanna, dvije arije L. Bernsteina „Myhouse“ i „Peter, Peter“, u kojima je gabrijela pokazala da izvrsno pjeva na talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. Naravno da je publika izmamila i pokoji bis, a na kraju je Gabrijelino naručje bilo puno cvijeća koje je dobila od oduševljene publike.