Utorak, 27 Rujan 2016 13:54

Provježbaj mozak u knjižnici

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA U POŽEŠKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI -

POŽEGA – Prostor Studijskog odjela i čitaonice Gradske knjižnice Požega u okviru programa Tjedna cjeloživotnog učenja organizirao je nekoliko aktivnosti pod nazivom „Provježbaj mozak u knjižnici“. U aktivnostima su sudjelovali Čitateljski klub knjižnice, učenici osnovnih škola i Udruga slijepih i slabovidnih osoba Požeško-slavonske županije. Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja.

- Učenje može biti formalno u ustanovama, ali i neformalno kao ove aktivnosti u našoj knjižnici. Važno je istaknuti da je čitanje i knjižnice nezaobilazne stanice na putu učenja, a ja bih rekla i najlakši, najjednostavniji i najjeftiniji oblik učenja, mogućnost da nešto novo naučimo. Poziv smo uputili našim IMG 8315korisnicima, od članova Čitateljskog kluba, učenicima osnovnih škola i Udruge slijepih, koji će međusobno razmijeniti svoja znanja i iskustva. Čitat će ulomke iz najdražih knjiga, slušati zvučne knjige, poeziju Dobriše Cesarića, jer naša knjižnica posjeduje preko 900 knjiga za slijepe i slabovidne osobe. Zvučne knjige mogu koristiti i osobe s disleksijom, ali i osobe koje nemaju vremena za čitanje, ali slušajući čitaju knjigu. Slijepe osobe iz udruge razmijenit će iskustva s ostalima na koji način koriste zvučne knjige i kako oni uče, ali i pokazati kako se koristi Brailovo pismo koje će demonstrirati s pisaćom mašinom – istakla je Dijana Klarić, voditelj Studijskog odjela i čitaonice, te napomenula da svi mogu učiti, a da su prepreke učenju samo u našim glavama, samo ograničenja koja sami sebi postavljamo.

- Drago mi je da je knjižnica organizirala ovakav jedan susret uz cjeloživotno učenje, te učenje kroz audio zapise za slijepe osobe. Taj odjel sada radi već četiri godine i naši članovi svakodnevno koriste i usluge knjižnice. Na taj način u reprodukciji knjige osoba koja sluša može se kretati po cijeloj knjizi, po stranicama, naslovima, obilježiti dio koji je posebno impresionira i ponovno poslušati. Učenici će nam nešto danas čitati, što je nama još lakše slušati i tako učiti – istakao je Zdravko Čop, predsjednik udruge slijepih, a oni su učenicima pokazali na koji način oni pišu „brajicu“ i kako ju čitaju pomoću opipa s jagodicama prstiju.

Tekst/foto: Vladimir Protić