Utorak, 27 Rujan 2016 11:56

Radionica izrade dorset dugmadi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UZ IZLOŽBU „GUMBI“ U POŽEŠKOM GRADSKOM MUZEJU   -

POŽEGA – Požeški Gradski muzej već tridesetak dana je domaćin izložbe „Gumbi“ koja je postavljena u suradnji s Pokrajinskim muzejom Celje iz Slovenije. U sklopu izložbe koja traje do 14. 10. organizirana je i Radionica izrade dorset dugmadi.

kustosica Ljiljana Marić - Iako se na prvi pogled čini da je to beznačajna mala stvar, dugmad, gumbi, puceta i botun, to su sve riječi koje se koriste u hrvatskom jeziku, imaju bogatu povijest i govore nam o tome što se događalo kroz ljudsku povijest. Na današnjoj radionici izrađivat će se dorset dugmad, koji se mnogi sjećaju ako pogledaju kod svojih baka posteljinu, gdje se još uvijek može vidjeti takva vrsta dugmadi. Riječ je o dugmadi koja se izrađuju od jednog prstena, koji može biti od metala, plastike, drveni, a u početku kada su se izrađivali bili su od roga. Preko prstena se s iglom i koncem izrađuje dugme. Prvi puta su se ta dugmad počela izrađivati u 17. stoljeću u Engleskoj, u grofoviji Dorset, po čemu su ta dugmad i dobila ime. Tisuće žena su to radile u manufakturi, a kad su se pojavile tvornice nakon industrijske revolucije, ta je proizvodnja zamrla i prenesena u Češku. Tamo se proizvodnja nastavila, prvo ručno, sve do 1920. godine, kada je jedan Čeh, Antonin Šlezinger izumio stroj koji to može strojno raditi. Još uvijek i danas u češkom gradu Jablonec se proizvodi ova vrsta dugmadi – istakla je Ljiljana Marić, muzejski pedagog i kustos, koja je predstavila radionicu koja je organizirana u suradnji s Obrtničkom školom Požega.IMG 8303

 - Moja iskustva su slična u vezenju na platnu, a o samim dorset dugmadi malo sam istraživala i našla poveznicu. Planiram svakako nakon ove prve radionice raditi i s našim učenicima na Obrtničkoj školi. Dorset dugmad su uglavnom bila rađena od bijelog konca, a mogu se izraditi i šarena, vezena od raznih materijala, raznih boja konca, dodati i perlice, tako da ćemo svakako uskoro imati dorset dugmadi i na nekim našim kolekcijama – rekla je Vera Tomić Žager, profesorica strukovnih predmeta Obrtničke škole Požega, koja je svoja znanja prenijela i na dvadesetak polaznika radionice, koji su ubrzo napravili i svoju prvu dorset dugmad.