Subota, 24 Rujan 2016 12:42

Požeške vedute i krajolik na platno prenijelo 22 slikara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

2. TRADICIONALNA LIKOVNA KOLONIJA „VILE VELEBITA“ POŽEGA -

POŽEGA – Uz želju da se tradicija nastavi Lička zavičajna udruga „Vila Velebita“ iz Požege pokrenula je prošle godine Likovnu koloniju, a evo već na drugoj odazvalo se 22 slikara iz Osijeka, Orahovice, Slatine, Slav. Broda, Nove Gradiške, Kutine, Zagreba i Požege.

- Željeli smo da ova naša kolonija preraste u tradicionalnu i likovno druženje i stvaranje uz umjetnike iz regije, ali i šire. Ovdje imamo akademskih umjetnika, ali i onih samoukih koji su prošli neke slikarske škole, poput Slikarske škole Sava, Berislavići. željeli smo održati i jedan kontinuitet u održavanju kulturnih događanja što se tiče likovnosti. Držim da je u Požegi premalo takvih događanja, to sam naglasio i prilikom izlaganja na promociji moje knjige nedavno, da u Požegi nedostaje kulturnog događaja koji bi zadovoljili zahtjeve grada koji ima takovo kulturno i povijesno nasljeđe. Kulturna sadašnjost ne korespondira s povijesti koja je prebogata. Postoje zahtjevi da se u Požegi probudi taj eros, da se stvori jedna kritična masa ljudi kojima će se dati ta mogućnost, koji i nemoraju biti po vokaciji književnici, glazbenici, slikari, nego oni koji imaju dovoljno snage, znanja i talenta da kreiraju takva događanja – istakao je predsjednik LZD Vila Velebita, prof. dr. sc. Josip Fajdić koji se dvadesetak godina trudi da u okviru Vile Velebita organizira nešto takovo, i to sa dobrim uspjehom, po ocjeni svih relevantnih za kulturu. – No uz sva nastojanja organizacije kulturnih događanja u ovom gradu, čovjek naiđe na određene prepreke koje su desperatne, čudne i neobjašnjive.

Umjetnici su, jedni po prvi puta u Požegi, a neki već stvaraju više godina, a stvarat će na nekoliko lokaliteta u sklopu svoje slikarske inspiracije. Slikat će gradske vedute grada Požega, poznate i prepoznatljive požeške bolte, spomeničku arhitekturu, ali i Požeška brda koja otvaraju prekrasnu panoramsku perspektivu grada Požege i cijele Zlatne doline, krajolik vinograda Požeške gore, ravničarski krajolik plodnih polja.

Tekst/foto: Vladimir Protić