Petak, 23 Rujan 2016 12:30

Požeški zapisi: osvrti, kritike i eseji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANO PREDSTAVLJENA ZBIRKA PROF. DR. SC. JOSIPA FAJDIĆA -

POŽEGA - U Velikoj županijskoj vijećnici u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Požega i LZD Vila Velebita Požega svečano je predstavljena knjiga prof. dr. sc. Josipa Fajdića, “Požeški zapisi: osvrti, kritike i eseji”.

Josip Fajdić objavio je dosad (kao prvi autor i priređivač) uglavnom u suradnji s drugim poznatim hrvatskim onkolozima tri sveučilišna udžbenika: „Kirurgija dojke“, „Suvremena dijagnostika bolesti dojke“ i „Bolesti IMG 8178dojke“. Uz to, autor je i urednik dviju monografija „Pojavnost raka u požeškoj regiji“ (povodom 30. godišnjice Lige za borbu protv raka u Požegi) i „Četrdest godina onkološke zaštite u Požegi“ (povodom 40. godišnjice iste asocijacije). Knjiga Bolesti dojke, proglašena je najvećim izdavačkim pothvatom u medicini 2000. godine u Hrvatskoj, čime je zaslužila nagradu HAZU „ Josip Juraj Strossmayer“.

Svoj radni vijek proveo je kao istaknuti stručnjak za bolesti dojke i rukovoditelj Odjela za opću kirurgiju u službi za kirurške bolesti OŽ bolnice u Požegi, te istovremeno kao sveučilišni nastavnik na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Sudionik je brojnih znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu, a publicirao je preko 50 stručnih i znanstvenih radova, od kojih je 22 objavljeno u časopisima s najvišom CC indeksacijom Kao zaljubljenik u Liku, ne zanemarujući nikada vlastite korijene, napisao je i nekoliko knjiga o Lici. Najznačajnije su: „Ličani u Slavonijni & Vila Velebita u Požegi ( 2010.) i „Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, poznate osobe“, a autor je dokumentarnog 80-minutnog filma: „Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji“. Istaknuti je organizator brojnih kulturnih događaja u Požegi i šire, uglavnom u organizaciji LZD „Vila Velebita“ čiji je osnivač i predsjednik.

IMG 8185- Upao sam u jednom razdoblju tog svojeg mazohističkog bavljenja kulturom opravdavajući svrhu postojanja tih udruga i istovremeno „uveseljavajući“ onaj dio iskrene požeške kulturne javnosti koja voli, cijeni i donekle pozna umjetnost, od kuda god ona dolazila, u grijeh Uspjeha i često lakih ljubavi sa publikom, pri čemu su iz prikrajka vrebali ljubitelji mitologije poraza, koja nam se u širem smislu doimlje poput ljubimice duha.

Eto tako, na tragu te vlastite opsesije, odlučih u ovoj knjižici ukoričiti neke crtice vlastitog razmišljanja i tragove osobnog obraćanja pojedinim tvorcima kulturno vrijednih ostvarenja u književnosti, slikarstvu ili glazbi, praveći u neku ruku „inventuru ostataka“ vlastitog truda mimo onog temeljnog, što je svatko od nas po vokaciji – istaknuo je dr. Fajdić.

Tomislav Žigmanov, hrvatski književnik i publicist iz Vojvodine, ravnatelj i djelatnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u svojoj recenziji kaže: - Rijetke su danas osobnosti poput glasovitoga liječnika dr. sc. Josipa Fajdića koji, u kontinuitetu od gotovo trideset godina, ne samo da prati ono što se na planu kulture IMG 8186u životu grada Požege događa, već on predstavlja i jednog od ključnih i nesustalih protagonista kada je riječ o organizaciji i produkciji vrijednih kulturnih priredaba i događaja u „slavonskoj ljepotici“. Usto, dodatnu iznimnost u „slučaju Fajdić“ pronalazimo u činjenici što on, posve suvereno, i promišljajući referira na iste – bilo da je riječ o onima iz područja slikarstva ili pak o onima iz književnosti, na način što je bio, i to uistinu suvisao, govornik prigodom otvaranja izložaba ili predstavljanja knjiga u Požegi.

“Požeški zapisi: osvrti, kritike i eseji” pred nama zbirka su uistinu zanimljivih kratkih, pitkih eseja, pisanih osebujnim stilom. Autor nam predstavlja brojna imena iz svijeta književnosti i slikarstva koje je osobno doveo u naš grad, ali i autore brojnih likovnih i književnih uradaka izdanih kroz protekla dva desetljeća u Požegi. Drugi dio zbirke posvećen je velikim imenima hrvatske medicine, rođenim u Požegi iz 19. i s početka 20. stoljeća, koji su predstavili hrvatsku medicinu u svjetskim razmjerima. Knjiga je izdana u nakladi od 200 primjeraka, a izdavač je LZD „Vila Velebita“. Knjigu je tiskala Agencija za marketing Kruna, uz grafičku pripremu Lane Protić Malbašić.

IMG 8193O knjizi su govorili recenzentica dr. sc. Vesna Vlašić, urednik Tomislav Radonić, prof. dr.sc. Željko Glavić te sam autor. 

- Čitajući eseje prof. dr. sc. Josipa Fajdića, nameće se zaključak kako pred sobom imamo zapise svjedoka vremena, kulturnog prostora baroknog gradića koji duboko diše tradicijom i poviješću te sadašnjim trenutkom u kome je Josip Fajdić i njegova Vila Velebita zasigurno ostavio traga. Način na koji je knjiga koncipirana potvrđuje nam Fajdićevu svestranost te duboku povezanost s rodnom Likom, ali i zaljubljenost u kulturu grada u kome provodi svoje najplodnije godine. Dobar poznavatelj umjetnosti, vješto koristi vokabular kojim, u peićevskom stilu, preferirajući impresiju, predstavlja djela niza umjetnika od Stipe Golca, Davora Žilića, Predraga Golla, Josipa Generalića, Ede Kovačevića, Josipa Zankija do Dimitrija Popovića i drugih. Iznenađuje poetičnost i liričnost Fajdićevih, rekli bismo Zidićevim jezikom, likovnih rečenica kojima strastveno predstavlja dimenziju slikovnosti autora koje prezentira požeškoj kulturnoj javnosti. On se ne zadržava na površinskim tumačenjima nego nastoji otkriti različite značenjske slojeve koji nastaju u njegovom oku. Bilo da je riječ o već afirmiranim umjetnicima ili manje poznatima treba reći kako je Fajdić uistinu napisao zanimljive crtice svojih opažaja – istaknula je u svojoj recenziji Vesna Vlašić.

Tekst/foto: Vladimir Protić