Petak, 09 Rujan 2016 10:48

Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJENA KNJIGA JOSIPA STIPANOVA U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI -

PLETERNICA – Ponovno je Gradska knjižnica i čitaonica u Pleternici bila domaćin jednog kulturnog događanja, a uvijek agilni ravnatelj Franjo Novak, ponovno je okupio brojne sudionike i izvođače, te zaista uveličao, naizgled obično predstavljanje knjige. Na programu je bilo predstavljanje dr. sc. Josipa Stipanova iz Zagreba, filozofa, knjižničara i bivšeg ravnatelja nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba, i njegove knjige „Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj“, cjelovitim djelom o povijesti knjižnica.

- Stipanov je jedna od najznačajnijih ličnosti uopće za formiranje i trenutno stanje dobrog dijela hrvatskog knjižničarskog sustava, posebno za ulogu i snagu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu čiji je bio dugogodišnji ravnatelj i jedan od članova tima projekta nove zgrade. Kao takav, pokazao se je čovjekom dovoljno širokog pogleda, znanja, pristupa izvorima i iskustva ne li u mirovini pristupio ovakvom zahvatu. Pročitavši knjigu “Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj” postat će vam jasnije i zašto je poprilično nezahvalno kao pojedinac preuzeti u ruke jedan takav posao… Vidjet ćemo stoga kako su hrvatske knjižnice rezultat evolucije iz samostanskih i privatnih zbirki bogatih građana u prosvjetiteljske inicijative vođene parolom dostupnosti knjige svima, pa do XIX. i XX. stoljeća prožetog kompleksnim političkim i ideološkim mrežama koje su utjecale na sve pore života kulture pa tako i knjižnice. Pokazuje se da iza svake hrvatske knjižnice leži kompleksna priča te lanac uzroka i posljedica - obično je riječ o skromnom početku potaknutom od strane zainteresiranih uglednijih ili bogatijih stanovnika ne bi li desetljećima kasnije, u drugoj polovici XX. stoljeća, došli u sferu prave javne usluge, profesionalizacije, borbe za budžet, fond, ljude i prostor – rekao je o knjizi Kristian Benić, entuzijast i istraživač.

Na promociji su nazočili i svi ravnatelji knjižnica iz slavonskih gradova, a u programu su sudjelovali mladi tamburaši, KUD Rama iz Pleternice, guslar Jure Vidakušić, pjesnici i pjevači. Sve goste je pozdravila domaćica skupa, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

Tekst/foto: Vladimir Protić