Ponedjeljak, 05 Rujan 2016 09:59

Ramci doseljeni u Pleternicu glavni akteri filmske priče

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA "RAMCI NEGDJE DRUGDJE" ZA PLETERNIČKE RAMCE -

PLETERNICA - Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica bila je domaćin promocije dokumentarnog filma „Ramci negdje drugdje“ a glavni akteri priče u filmu o iseljenoj Rami, bili su nekoliko obitelji i pojedinaca koji su se doselili na područje Pleternice. Da je priča uspjela a posebno film, dokaz je i nedavno osvojena glavna nagrada na Međunarodnom festivalu u mjestu Zlatna u Rumunjskoj, što je također bio povod ove promocije filma u Pleternici. Film je ispričao priču o gradnji hidrocentrale Rama 60-tih godina, kada je potopljen veći dio ramske doline, a stanovnike natjerao na iseljavanje.

Filmsku priču napravio je urednik Programa predajne i običajne kulture Hrvatske televizije Aleksej Pavlovsky, a nakon zanimljivog susreta dok je snima prilog te upoznao Danicu Vidakušić. - Dogovorili smo snimanje priloga u Pleternici, Jure je samo dovozio ljude a mi smo razgovarali s njima i kroz te razgovore otvoreno je mnogo pitanja: Tko su to zapravo Slavonci? Tko su Ramci? Koliko su Ramci postali Slavonci a koliko su ostali Ramci? Ovdje žive i Gorani, Bosanci, Hercegovci i Ličani. Ljudima koji su se u Domovinskom ratu doselili ovamo Ramci su Slavonci, a Ramci na njih gledaju kao na Bosance kao što su prilikom doseljenja na njih gledali Slavonci. Sve je to zapravo relativno i o tome bi se mogao napraviti znanstveni rad. U polusatnom filmu nemoguće je odgovoriti na takva pitanja ali, mi smo ih mnogo otvorili – priča Pavlovsky na promociji filma.

Film je sniman prošle godine na lokacijama u Pleternici i Sulkovcima. U njemu se pojavljuje 30-ak članova KUD-a "Rama". - Film je napravljen fantastično. Pogodili smo temu a odradili smo ono što smo htjeli: da ljudi jedanput vide tko su ti Ramci, da smo svi mi jedni te isti, da smo tu, da je ovo ovdje i naše i vaše. Samim tim film mi puno znači. A ujedno, to je prvi film koji je osvojio tako veliko priznanje u Pleternici i ostat će zabilježeno da su Ramci Pleternici donijeli takav film i nagradu – istakao je predsjednik ZD KUD Rama, Jure Vidakušić.

Sve aktere filma i članove ZD KUD Rama Pleternica koji su izveli i nekoliko pjesama iz ramskog kraja, te i pjesmu uz gusle, pozdravila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je inače Šokica, ali ramska snaha. Ovaj puta bila je obučena u staru ramsku nošnju, te ispunila želju svoje svekrve, da je vidi u nošnji iz Rame.

Tekst/foto: Vladimir Protić