Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2016 10:18

Festival običaja i požeška berba grožđa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČEO AUREA FEST – SEDAM DANA SEDAM NOĆI U POŽEGU DOĆI -

POŽEGA – Svečanom festivalskom povorkom više stotina sudionika od Željezničkog kolodvora, kroz Njemačku ulicu sve do Trga sv. Trojstva započeo je ovogodišnji Aurea fest u Požegi. Pod sloganom Sedam dana - sedam noći, pjesme, plesa, tambure i vina organizator poručuje U Požegu treba doći. Cijelim putem sudionici povorke, članovi KUD-ova iz Požeštine izvodili su pjesme i plesove za veliki broj okupljenih građana, uz trasu, a još više ove godine i na samom trgu. Povorku su predvodile postrojbe Trenkovih pandura i Požeške građanske straže, te Gradske puhačke glazbe Trenkovi panduri. U nastavku su slijedili KUD Šijaci iz Biškupaca, KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, KUD Bektež iz Bekteža, KUD Poljadija iz Grabarja, KUD Orljava iz Pleternice, KUD Požeška dolina iz Požege, Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, KUD Svilenka iz Buka, GKUD Požega iz Požege i KUD Berda iz Brestovca i Udruge pčelara sv. Ambrozije iz Požege. Sve su na kraju začinili ponosni konjanici, lijepo ukrašene konjske zaprege i traktori s prikolicama požeških, kutjevačkih i kaptolačkih udruga vinara na kojima se prešao mošt.

Ceremonija otvaranja Aurea festa održana je na velikoj pozornici, predstavljeni su svi organizatori i zaduženi po temama festivala a obratili su se, uz direktora festivala Ivana Bunjevca i čelnici lokalne samouprave grada i županije. - Sedam dana i sedam noći ljepote, uživanja, blagoslova, prijateljstva i druženja bit će u gradu Požegi, centru Hrvatske, ali i svjetskome centru tamburaške glazbe. Siguran sam da će se nakon ovih sedam dana sklopiti nova prijateljstva, možda otvoriti i nove poslovne mogućnosti jer tambura, pjesma i vino su ono što Slavonija pokazuje, ona otvara svoju dušu i daje odgovor na riječi pjesme „Umireš li Slavonija moja“. Ovo je dokaz da Slavonija ne umire, ona je ponosna i bez obzira na sve tegobe ona se kao feniks diže iz pepela jer Slavonija treba i mora biti bogata – rekao je župan Tomašević.

Aurea fest je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović - Tjedan pred nama je tjedan glazbe, tjedan u kojemu će s festivalom živjeti naš trg i ulice. Požega je bila i ostat će mjesto gdje se čuva hrvatski identitet i slavonski izričaj, ali i mjesto gdje su svi oni koji su došli kroz povijest iz drugih dijelova Lijepe naše čuvali i sačuvali svoju tradiciju i svoje korijene. Svima od srca želim dobru zabavu, puno lijepog vremena i da se ovih sedam dana na ulicama susrećemo u malo ljepšoj atmosferi, veseliji i opušteniji, uz glazbu kojoj je dom upravo ovdje u Požegi – zaželjevši svim Požežanima i gostima dobar provod.

Sva kulturno umjetnička društva izveli su po desetak minuta programa, birane su ljepotice i najgizdavija Šokica, a svoj cjelovečernji koncert izveli su poznati tamburaši iz susjedstva, Žute dunje iz Cernika.

Tekst/foto: Vladimir Protić