Petak, 26 Kolovoz 2016 11:26

Snašine rukotvorine od zidnih kuharica do ukrasa i suvenira

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IZLOŽBA TRADICIONALNOG RUČNOG RADA SEKCIJE KUD ORLJAVA PLETERNICA -

PLETERNICA – U povodu devetnica Gospi od Suza koje se ovih dana održavaju u Pleternici u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica postavljena je izložba tradicionalnog ručnog rada, koji su pripremile članice sekcije „Snašine rukotvorine“ KUD-a Orljava Pleternica. Stotinjak izloženih radova, od 'kuharica'koje su nekada obvezno ukrašavale prostor iznad štednjaka, vezenih ručnika, jastuka, marama, kecelja, torbi, ukrasa za boce i ostale uporabne predmete u domaćinstvu, izradile Verica Rotar, Marija Katavić, Kata Petković i Jasna Bajt, a sada im se pomalo u rad uključuju i ostale članice KUD-a.

Uvod u izložbu dao je ravnatelj knjižnice Franjo Novak, priredbu su priredili članovi KUD-a Orljava s nekoliko pjesama, pjesme su izveli i Umirovljenici iz Nove Kapele, pjesme Branke Leist recitirale su Anita i Doris Rotar, recitirao je i Ivo Rotar pjesmu posvećenu Staroj Slavoniji, dječja skupina KUD-a Orljava izvela je prigodni igrokaz, a izložbu je otvorila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

Na ovo ih je potakla želja da se stari ručni rad, vez koji se nekada radio u svakoj slavonskoj kući na selu, sačuva od zaborava i nestajanja. Sve radove snaše i prodaju, po simboličnim cijenama, jer su im potrebna sredstva za nabavku platna, konaca i ostalog pribora potrebnog za ručni rad i vezenje.

Tekst/foto: Vladimir Protić