Petak, 05 Kolovoz 2016 10:55

Sakralni slikar 20. stoljeća čija djela krase novi Dijecezanski muzej u Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMOCIJA MONOGRAFIJE “IVO DULČIĆ” UZ 100. OBLJETNICU ROĐENJA -

POŽEGA – Povodom 100-te godišnjice rođenja velikog sakralnog slikara 20. stoljeća Ive Dulčića u izdanju Požeške biskupije, Moderne galerije u Zagrebu i Matice hrvatske svjetlo dana ugledala je velika monografija „Ivo Dulčić“.

Izdavači uz autora Igora Zidića organizirali su promociju monografije u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Požeške biskupije u Požegi. Samog slikara i njegova djela, predstavio je, a posebice darovnicu njegovih djela koja se nalaze u novom Dijecezanskom muzeju u Požegi, te riječi zahvale Dulčičevoj supruzi, Miroslavi Dulčić, na vrijednoj donaciji ostavštine, izrekao je požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević. Posebne zahvale uputio je i autoru monografije Igoru Zidiću.- Autor se potrudio sabrati u jednom volumenu ne samo svu faktografiju o Ivi Dulčiću pa nam neštotehnički progovoriti o njegovim djelima, nego jeIMG 4784 zaista ušao u pozadinu svega onoga opipljivoga, vidljivoga, pojavnoga, iz čega je progovarao Ivo Dulčića. To je duh njegov, koji je na koncu bio sav prožet vjerom. Radi toga je Ivo Dulčić i u nesklonim vremenima, opredijeljeno želio biti i sakralni umjetnik. Da njegova djela dospiju u crkvu i da se pred njih može i kleknuti. Igor Zidić kroz ovu knjigu uveo nas je u taj svijet duha Ive Dulčića i ona je na svoj način volumen koji tek izaziva, koji tek naznačuje i upućuje u onu dubinu, u veličinu u kojoj nam je progovorio Ivo Dulčić.

Ova u opravom smislu riječi velika Monografija na gotovo 650 stranica, donosi više od 500 reprodukcija Dulčićevih slika, crteža, signatura te komparativne i arhivske građe vezane uz slikarev život. Zidić je pokušao, kako sam kaže, upoznati umjetnika. - Meni je od samog početak bilo jasno da se radi o velikom duhovnom slikaru. Duhovni ne znači samo sakralni, ali sakralni uvijek znači duhovni. Bilo mi je jasno da je riječ o čovjeku koji se orijentira prema najvišim ciljevima i najvišim vrijednostima. On se ne zadovoljava malim, on i kada najpovršnije nešto napravi, to nikada nije površno, to je uvijek puno duha, puno iskustva, vlastitog života kroz život zajednice. Da bih mogao napraviti Dulčića, ovako kako sam ga napravio, doživio sam ga kao čovjeka slikara cjeline, punoće, ništa u njemu nije podijeljeno, sve je u njemu sabrano – ističe Igor Zidić, uz kojega je u ime suizdavača govorila i Biserka RauterPlančić, ravnateljica Moderne galerije Zagreb. Ona je istakla da se tek sada po izlasku monografije mogu spoznati prave dimenzije Dulčičevih djela i prepoznati njegov sakralni opus.

- Autor Zidić monografiju je strukturirao u deset poglavlja i svako od njih može se čitati kao zasebna studija, ali tek kada se pročitaju sva može se spoznati prava dimenzija Dulčićeva djela i prepoznati vrhunski značaj njegova slikarskog, sakralnog opusa za hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća - naglasila je RauterPlančić dodajući kako je monografija upravo prinos povjesnici hrvatskog slikarstva 20. stoljeća jer se njome popunjava evidentna praznina domaće likovne publicistike na području sakralnog stvaralaštva hrvatskih umjetnika.

Tekst/foto: Vladimir Protić