Nedjelja, 24 Srpanj 2016 12:57

Grabarčani se opet pokazali kao dobar domaćin i organizator

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

U GRABARJU ODRŽANA 15. "POLJADIJA U SRCU"

GRABARJE - Složni mještani Grabarja po 15. puta su pokazali svoje zajedništvo, organiziranost i marljivost izvrsno pripremivši svoju tradicionalnu folklorno-običajnu priredbu „Poljadija u srcu“. Dakako organizator je bilo Kulturno-umjetničko društvo „Poljadija“, te pokrovitelji Požeško-slavonska županija, grad Kutjevo i Turistička zajednica grada Kutjeva, a okupilo se desetak folklornih skupina s područja Slavonije, te susjedne Bosanske Posavine. Oni su pokazali bogatstvo običaja i dokazali da čuvaju stare običaje svojih krajeva uključujući drevne napjeve i arhaičnu svirku proteklih vremena, pa se uz tamburu mogla čuti svirka šargije, violine, samice, gajdi…

Nakon pozdravnih riječi Josipe Miličević, predsjednice Gradskog vijeća Kutjeva i Ferdinanda Trohe, zamjenika požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti redali su se nastupi folklornih društava na otvorenoj pozornici u središtu Grabarja tj. pokraj Vatrogasnog doma, a nastupe je pratilo nekoliko stotina gledatelja.

Tu su nastupili ženska pjevačka i odrasla folklorna skupina KUD „Poljadija“ iz Grabarja, zatim „Brodski biseri“ iz Bosanskog Broda i okolnih sela sa svirkom violine i šargije izvodeći izvorna kola Posavine, nadalje KUD „Graničar“ iz Lužana predstavivši se običajima otoka Korčule, „Sevdah“ iz Gornjih Koliba, KUD „Šijaci“ iz Biškupaca, KUD Rešetari itd. Oni u pokazali nošnje i običaje slavonskih krajeva, kao i posavskog dijela susjedne Bosne i Hercegovine, a zaključujući smotru predsjednik KUD „Poljadija“ Ivica Ribičić pozvao je sudionike i posjetitelje u tradicionalno zajedničko šokačko kolo popularni Taraban kojega su zaplesali uz veselu svirku mladih grabaračkih tamburaša „Poljadija“.

Ova ugodna i topla večer u Grabarju okončana je u kasnim noćnim satima druženjem sudionika smotre, te nastupom vrsnih tamburaša „Žute dunje“ iz Cernika, pobjednika netom održanog festivala „Zlatni glas zlatne doline 2016.“.