Srijeda, 29 Lipanj 2016 12:50

„Knjižnica bez zidova“ donosi knjigu na ulice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJEN PROGRAM „LJETO U KNJIŽNICI 2016. POŽEGA“ -

POŽEGA – Predstavljen je ovogodišnji program Gradske knjižnice i čitaonice Požega pod nazivom „Ljeto u knjižnici 2016.“ koji knjižnica provodi ovo ljeto od početka srpnja i traje do 5. rujna.

IMG 3263Prva aktivnost koja kreće 2. srpnja pod nazivom „Knjižnica bez zidova“ donosi knjigu na ulice, među građane i šetače. Knjižnica će biti postavljena u ulicu Dragutina Lermana, pješačka zona od 9 do 13 sati, a građani i korisnici knjižnice moći će obaviti sve knjižnične usluge kao i u matičnoj knjižnici. – I ova kao i sve druge manifestacije knjižnice usmjerene su na poticanje čitanja, zbog brige oko općeg znanja i kulture, kao kulture pisanja tako i usmenog izražavanja. Osim široke količine literature predviđene su i dodatne aktivnosti za djecu, mlade i odrasle. Za djecu će biti organizirana likovna kreativnost „Leteći zmajevi“ a druga kojoj su okosnica Shakespearova djela „Čitav svijet je pozornica“. Pozivam roditelje da dovedu svoju djecu – istakla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.

Za mlade priređen je kviz znanja kojem će oni moći pristupiti putem svojih pametnih telefona, a za najuspješnije knjižnica je priredila nagrade. Za odrasle cijelo vrijeme ljeta traje aktivnost pod nazivom „Čitam“ a čitaju se preporučene knjige beletristike i novih knjiga koje dolaze ovog ljeta u knjižnicu. „Učinite nešto za sebe, čitajte“ aktivnost koja traje cijelo ljeto korisnici će moći posuditi knjiga, ne tri kao do sada, nego kroz „Čitam na kvadrat“ koliko žele i koliko mogu pročitati, pa će knjige moći ponijeti i sa sobom na godišnji odmor. Cijelo vrijeme mjeseca srpnja bit će postavljena i mala knjižnica na otvorenom u Cehovskoj ulici, svakog radnog dana i subotom od 9 do 13 sati gdje će na štandu biti izložene knjige i ponuđene građanima na posuđivanje.

U ljeto se događaju i dodatne aktivnosti na glazbenom i filmskom odjelu, pa će svaki utorak biti projekcija komedija, a četvrtkom projekcija horora, od 17 sati. Popis filmova bit će postavljen u knjižnici na njihovim stranicama. Za djecu svaki četvrtak od 17 sati počinju „Pričaonice“ za koju će svaki puta biti pripremljena nova priča. Za djecu će biti pripremljena likovna radionica 19. srpnja i interaktivna radionica „Paukova mreža“ 23. kolovoza.

Radno vrijeme knjižnice u ljetnom periodu od 4. srpnja bit će ponedjeljkom, srijedom i petkom od 730 do 14 sati, a utorkom i četvrtkom od 13 do 19 sati, te subotom od 730 do 12 sati. Knjižnični stacionari u Velikoj i Jakšiću preko ljeta neće raditi, dok će u Kaptolu biti otvoren i preko ljeta. Stanovnici tih naselja mogu koristiti usluge za to vrijeme u matičnoj knjižnici u Požegi. Pozvali su i sve svoje korisnike da im se jave razglednicom sa svojih ljetovanja ili fotografijom, a sve prispjelo bit će postavljeno na izložbi nakon ljeta.

Tekst/foto: Vladimir Protić