Ponedjeljak, 27 Lipanj 2016 17:25

Ponosni na 20 godina folklora, pjesme i plesa u Bektežu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

20. SMOTRA FOLKLORA „BEKTEŠKI SUSRETI 2016.“ -

BEKTEŽ – Prošlo je više od 20 godina kako u Bektežu djeluje Kulturno umjetničko društvo, ali i organizirana 20. jubilarna i tradicionalna Smotra folklora „Bekteški susreti“. Do sada je u Bektežu nastupilo preko stotinu KUD-ova, pjevačkih skupina i zborova iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih država, prikazano na stotine običaja, tradicije, baštine pojedinih krajeva, otplesano na stotine starih narodnih plesova i otpjevano na stotine pjesama koje su predstavile razne krajeve.

- Puno je truda i koraka napravljeno da se osnuje folklorno društvo, a još više da se ono održi, te da u kontinuitetu svake godine organizira svoju smotru folklora. Ponosni smo na sve ove godine, na sve koji su radili u društvu, ali i na one koji će nastaviti sada ono što mi radimo. Mi svih 20 godina njegujemo nešto, što ostala folklorna društva manje rade, a to je prikaz naših tradicijskih običaja za a'cappella pjevanje.zato smo mi u KUD-ovima i ovdje da sačuvamo tu tradicijsku i kulturnu baštinu, da ne damo da se zaboravi – istakao je predsjednik KUD-a Bektež Duško Bjelić. Smotru je otvorio i domaćinima čestitao njihov jubilej zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, a smotri su nazočili zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović i zamjenik gradonačelnika grada Kutjeva Ivica Malnar. Smotra je održana pod pokroviteljstvom grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije uz medijsko pokroviteljstvo tjednika Kronika požeško-slavonska.

Unazad nekoliko godina Bekteški susreti imaju u okviru manifestacije i izložbu tradicijskih jela i tradicijski uređenog stola sudionika smotre, a ove godine posebno tradicijsko jelo za sudionike priredili su iz KUD-a iz Gajića, staro baranjsko jelo.

U nastupu na velikoj pozornici u Sportskom parku u središtu Bekteža nastupili su domaćini s pjesmama koje su izveli kao predstavnici Požeško-slavonske županije na Državnom natjecanju u a' cappella pjevanju prošle godine u Krapini, a i ove u listopadu u Bjelovaru. Slijedili su nastupi KUU „Suhopolje“ iz Suhopolja, KUD „Koškani“ iz Koške, KUD „Selište Kostajničko“ iz Hrvatske Kostajnice, KUD „Berda“ iz Brestovca, KUD „Seljačka sloga“ iz Gajića, KUU Matice umirovljenika „Druga mladost“ Slav. Brod i posebno atraktivan ples KUD „Mladost“ Bosanska Otoka iz BiH, koji su se na pozornici pojavili dva puta. Svojim atraktivnim plesom, posebno prikazom tradicionalnih bosanskih plesova muslimanskog dijela stanovništva, orijentalnim trbušnim plesom djevojaka uz bubnjeve i činelice, dobili su poseban pljesak okupljenih posjetitelja.

Tekst/foto: Vladimir Protić