Subota, 25 Lipanj 2016 15:17

Od Stiha u regiji do Vrazove Ljubice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LANA DERKAČ U LIPNJU SUDJELOVALA NA VIŠE KNJIŽEVNIH MANIFESTACIJA -

POŽEGA - Ni ovoga mjeseca požeškoj književnici Lani Derkač ne manjka aktivnosti jer je sudjelovala čak na četiri kulturna događaja. Prvi od njih je bio festival Stih u regiji u organizaciji Hrvatskog društva pisaca pa je Lana u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića nastupila s pjesnicima iz Hrvatske i još šest uglavnom susjednih zemalja. Festival je okupio neka od najpoznatijih imena hrvatskog pjesništva kao što su Petar Gudelj, Tonko Maroević, Sonja Manojlović, Nikica Petrak, Dorta Jagić i drugi, ali i strane autore koji zauzimaju zapažena mjesta u svojim zemljama. Program je glazbom obogatila Dunja Knebl. 

Lana DerkačUslijedila je proslava desete godišnjice Broda knjižare – broda kulture u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a pedesetak pisaca (Zorana Ferića, Ivanu Šojat, Sanju Pilić, Silviju Šesto, Enesa Kiševića, Brunu Šimlešu, Davora Šalata, Hrvoja Šalkovića, Jagnu Pogačnik, Milanu Vuković Runjić...) su limuzine, zajedno s našom Požežankom, dovezle do crvenog tepiha jer je voditelj projekta Igor Gerenčer smatrao da red carpet zaslužuju i pisci. 

Nakon toga Lana Derkač je sudjelovala na Kvirinovim poetskim susretima u organizaciji Matice hrvatske u Sisku, a osim pjesničkih čitanja u prostorijama MH i u Jazz Clubu Siscia, predstavljen je i novi broj časopisa Riječi koji donosi Lanine nove pjesme, ali i izbor iz poezije dosadašnjih Kvirinovih laureata koji su primili nagradu za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu u proteklih 20 godina. Taj izbor iz njihove poezije Lana je za časopis priredila sa suprugom Davorom Šalatom. I ovdje su nastupili brojni već odavno prepoznati pjesnici kao što su Petar Gudelj, Borben Vladović, Delimir Rešicki, Branko Čegec, Krešimir Bagić i drugi. 

Lana je nastupila i na festivalu poezije Vrazova Ljubica u Samoboru gdje već 27 godina pjesnici čitaju svoje ljubavne pjesme, a tu su ove godine poeziju čitali i Drago Štambuk, Sonja Manojlović, Ljerka Car Matutinović, Lidija Dujić, Stijepo Mijović Kočan... 

- Svako od ovih događaja me se po nečemu dojmilo, ali izdvojila bih ono što je prethodilo Vrazovoj Ljubici. Moj suprug se ujutro pred nastup požalio da ne zna što će čitati u Samoboru jer je sve ljubavne pjesme koje je napisao, tamo već pročitao. On ne piše puno o neposrednoj stvarnosti pa takvih pjesama nema puno. U šali sam mu rekla neka stane pred publiku, kaže da nema srce i pročita neku drugu. Do poslijepodnevnog nastupa napisao je i posvetio mi pjesmu punu svjetlosti pa sam se, osim što sam se pojavila na festivalu kao autorica, pojavila i kao književni lik - istaknula je Lana Derkač.

Tekst: Lana Protić Malbašić Foto: Lana Derkač