Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 16:14

Trinaest folklornih društava prikazalo običaje, ples i pjesmu svojih krajeva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

34. SMOTRA FOLKLORA „LIDAS 2016“ U PLETERNICI -

PLETERNICA – Zbog najave kišnog vremena, umjesto vani, na otvorenoj pozornici 34. Smotra folklora „Lidas 2016“ održana je u Školskoj sportskoj dvorani OŠ fra Kaje Adžića. Prije nastupa uslijedio je svečani mimohod svih sudionika smotre pleterničkim ulicama koji je vrijeme dozvolilo. Ove godine na pleterničku smotru odazvalo se trinaest folklornih društava iz Hrvatske i BiH. Sve sudionike i posjetitelje u dvorani pozdravila je domaćica, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

- Sve što nosite na sebi i sve što nosite u sebi tradicija je i naslijeđe koje su nam ostavili naši stari. To je ono što trebamo govoriti, što trebamo biti i što trebamo prenositi na generacije iza nas. I kao stara folklorašica i dugogodišnja članica KUD-a Orljava i sama sam dugi niz godina nastupala na ovoj ili nekoj drugoj pozornici i isto tako s ponosom pronosila ime svog grada i po Hrvatskoj i po Europi. Danas ste vi ovdje dragi sudionici naši dragi gosti. Budite ukras ove pozornice, pokažite što to skrivate u svojim škrinjama i što to nosite u svojim srcima. Pronosite prekrasne hrvatske narodne nošnje gdje god da jeste - istakla je gradonačelnica Jozić u svom pozdravnom obraćanju, a skupu se obratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. - Pozdravljam vas otvorenog srca i otvorene duše. Ovdje su se sastala braća, prijatelji, snaše i baje, svi dobri ljudi koji žele pokazati svoju tradiciju i kulturu. Došli ste u najljepšu županiju koja možda nije bogata onim materijalnim ali je bogata srcem i dušom. Uživat ćemo večeras u ljepoti koju smo naslijedili od predaka i koju smo posudili od nasljednika.

Pleternička smotra je jedna od starijih u Hrvatskoj i slijedeće godine obilježit će 35. godinu održavanja i stvarno dugu tradiciju okupljanja folkloraša. - Naša smotra ima dugu i bogatu tradiciju, rado nam dolaze prijatelji folkloraši i nastojimo svake godine Pleterničanima i široj publici koja nam dođe prikazati običaje i naše Panonske i Dinarske Hrvatske. Ove godine imamo društva iz Bosne i Hercegovine, jedno je iz Bosanske Posavine a drugo od Širokog Brijega iz Crnača. Imamo i naše Sinjane, tu su prijatelji iz Zagrebačke regije, a zastupljena je i naša Slavonija – ističe Goran Kovačević, dugogodišnji predsjednik KUD-a „Orljava“ koje je domaćin i organizator smotre. KUD Orljava bilježi i dalje veliki broj članova oko 40 odraslih, a posebno su ponosni na veliki broj mladih i 20-ero djece u folkloru.

U gotovo trosatnom programu na velikoj pozornici uz domaćine KUD-a Orljava na pozornici nastupili su KUD Svilenka iz Buka, KUD ZD Rama iz Pleternice, KUD Seljačka sloga iz Prekopakre, KUD Sesvete iz Sesveta, KUD Podvinje iz Podvinja, KUD Ljeskovac iz okolice Vinkovaca, HKUD Crnač (BIH), KUD Bijelo Brdo (BIH), KUD Sinj iz Sinja, KUD Šijaci iz Biškupaca, KUD Mijat Stojanović iz Babine Grede i KUD Klasje Slavonija iz Antunovca i Ivanovca. Nakon njih svoj program izvela su i dvojica guslara iz sinjskog kraja.

Tekst/foto: Vladimir Protić