Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 13:24

Priredili kolokvij o slikaru Ivi Dulčiću koji će imati svoj odjel u muzeju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA BISKUPIJA UOČI SKOROG OTVARANJA DIJECEZANSKOG MUZEJA -

POŽEGA - Ovog vikenda Požeška biskupija organizirala je Kolokvij o slikaru Ivi Dulčiću, a kolokvij se održavao u novoj zgradi Dijecezanskog muzeja Požeške biskupije čije otvaranje se očekuje uskoro. - Ivo Dulčić u hrvatskom slikarstvu uz osobiti smisao za bogat kolorit će ostati trajno obilježen kao IMG 0770jedan od rijetkih i prvih poslijeratnih slikara koji je trajno njegovao sakralne teme. Ivo Dulčić je svojim djelima posvjedočio svu širinu i snagu hrvatskog duhovnog identiteta, ima sveopću vrijednost te on pripada svim prostorima gdje žive Hrvati, kao i europskoj i svjetskoj duhovnoj baštini. Održavanjem ovog Kolokvija u Požegi želimo to očitovati - rekao je dr. Antun Škvorčević, požeški biskup. Budući Dijecezanski muzej imat će veću zbirku radova Ive Dulčića i poseban odjel gdje će sva djela biti prikazana. Najavljeno otvaranje muzeja krajem lipnja odgođeno je jer upravo traje kompletna rekonstrukcija i uređenje Trga sv. Terezije na kojoj se nalazi novo izgrađena zgrada muzeja, najvjerojatnije do sredine listopada kada se predviđa završetak radova na trgu.

Igor Zidić- Dragocjenost Ive Dulčića je prije svega to što je bio izvanredan slikar. Ali ono što čini njegovu posebnost, jest činjenica da se on svoj religijski odgoj koji je u mladosti primio u svojoj rodnoj kući nije ustručavao pokazati ni u vremenu koje baš nije ljubilo religiju, koje nije voljelo crkvu, on se u tom vremenu odvažio raditi goleme crkvene poslove, freske, mozaike, vitraže, dakle sve ono od čega su ostali hrvatski umjetnici u to doba apstinirali - rekao je Igor Zidić, povjesničar hrvatske umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist, moderator kolokvija. Dodaje kako su Dulčićev primjer sadržajno slijedili i tadašnji stariji slikari od njega, pa se tako onda pojavljuje sakralni opus Zlatka Šulentića, Slavka Šohaja, Frana Šimunovića i drugih, ali je on bio taj koji je otvorio vrata i to je ono što mi danas iznimno cijenimo. Naglašava kako je Dulčić otvorio vrata na takav način da iako ga osjećamo kao pravog hrvatskog slikara, prepoznaju ga i druge zemlje, jer oni su prepoznali u njemu univerzalne vrijednosti, ne samo kršćanske, nego i njegovo izvanredno slikarstvo.

IMG 0775Na svoj način ovaj skup omogućila je prof. Miroslava Dulčić, darivanjem određenog broja Dulčićevih radova Požeškoj Biskupiji. Oni su postavljeni u Dijecezanskom muzeju s drugim djelima suvremene umjetnosti po konceptu prof. Marija Beusana i pod stručnim vodstvom dr. Ivane Reberski.

Tekst/foto: Vanja Protić