Četvrtak, 24 Svibanj 2012 10:46

Posjetitelji uživali u gledanju ali i kušanju 'izložaka'

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA „BAŠ SE NEKAD DOBRO JELO“ U GRADSKOM MUZEJU  -

POŽEGA - U povodu Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Požega priredio je zanimljiv program pod nazivom  „Baš se nekad dobro jelo“ koji se izvrsno uklopio u ovogodišnju temu „Muzeji u svijetu promjena - Novi izazovi – nove ideje“. Posjetitelji su prvo imali priliku razgledati etnografsko fotografsku izložbu na kojoj su prezentirana jela s receptima i fotografijama postupka njihove pripreme snimljenih u autentičnim prostorima. Izložba je podsjetila na zaboravljena jela kao što je turšija od miholjača, čaj od višnjevačkih grančica, med od repe, čorbu od trganaca, tortu od punča požeških gospođa, paštetu od kuhane šunke, požeške fakine itd.

P5191441- Među mnogim neistraženim etnološkim područjima Požege i Požeštine tradicijska prehrana je tema kojoj nema kraja u smislu istraživanja i načina muzejskog interpretiranja. Imamo sreću da raspolažemo sa sjajnim izvorima, povijesnim zapisima, neobjavljenim rukopisima, sjećanjima, neprocjenjivom evidencijom svakodnevnih obroka požeškog gradonačelnika Franje Cirakija s početka 20. stoljeća. Zahvaljujući tome ali i živućim kazivačima te volonterima u rekonstrukciji jela ovim istraživanjima uspjeli smo ući u trag mnogim, a gotovo već zaboravljenim jelima - istaknula je Maja Žepčević Matić, autorica izložbe i voditeljica istraživanja o tradiciji prehrane požeškog kraja prezentirane na internetskom bloku "Muzej u loncu".

Tema gastro povijesti, dodala je autorica izložbe, vrlo je zahvalna za promociju grada i požeškog kraja jer ga opisuje na najbolji mogući način i to svim čulima. Prije početka otvaranja izložbe požeški gradonačelnik Zdravko Ronko čestitao je svima koji doprinose djelovanju muzeja kao ustanove Međunarodni dan muzeja darivajući Gradskom muzeju dva reljefa akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Kiparica je Muzeju darovala svoj rad, a grad Požega izljev u bronci mladog književnika Ivana Mesnera i književnice Zdenke Marković.

Kako se radilo o jelima čast otvaranja izložbe Ronko je prepustio zamjeniku ministra zdravlja mr. sc. Marijanu Cesariku, koji je trebao ocijeniti da li su se naši stari nekada zdravo hranili. Svoj sud posebno su mogli istaći i novinari koji su ranije imali priliku kušati jela na „Jauzni za novinare“

P5191392Drugi dio programa odvijao se u hotelu Grgin dol gdje je priređena degustacija desetak tradicijskih jela požeškog kraja. O važnosti čuvanja tradicijskih jela govorila je Požežanka Ivanka Biluš, autorica preko 50 kuharica, dugogodišnja direktorica Podravkinog centra za istraživanje i promicanje hrane te voditeljica projekta "Male tajne velikih majstora kuhinje", te Božica Brkan, autorica brojnih knjiga o hrani, dugogodišnja urednica Večernjakovog Vrta, urednica internetskog magazina "Oblizeki" te organizatorica brojnih sajmova hrane i pića. Ona je posebno pohvalila gastro istraživački rad muzejskih djelatnika, koji su istraživanja obavljali na terenu i u originalnom okruženju, a cijele postupke dokumentirali fotografijom, što je danas prava rijetkost, te ih potaknula da nastave s njime uz nadu da će netko od lokalnih restorana prepoznati vrijednost tradicijskih jela te ih staviti u svoju ponudu.

Mnogi su se na degustaciji prisjetili brojni delicija svojih baka, a kvalitetno pripremljena jela i slastice pod paskom šefice kuhinje hotela  Marijane Pranjić brzo su nestajala sa stola.

(a.t. i v.p.)