Subota, 12 Svibanj 2012 17:22

Škola ima i otvoreno srce za plemenitost

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

DAN OTVORENIH VRATA KATOLIČKE KLASIČNE GIMNAZIJE U POŽEGI  -

POŽEGA - Katolička klasična gimnazija u Požegi organizirala je Dan otvorenih vrata kojim se predstavila javnosti, prvenstveno učenicima osmih razreda osnovne škole. Gimnaziju danas polazi peta generacija učenika, trenutačno ih je 215 u osam razrednih odjeljenja.

P4275275_predstava_o_lijepoj_Heleni- Zahvaljujući našem osnivaču biskupu Antunu Škvorčeviću Gimnazija je osnovana 2007. o desetoj obljetnici utemeljenja Požeške biskupije. Započeli smo djelovati u skromnim
uvjetima Doma pape Ivana Pavla II. No, zahvaljujući požeškoj Gimnaziji i Požeško-slavonskoj županiji dodijeljena nam je ova zgrada u kojoj uz Gimnaziju djeluje i Katolička Osnovna škola s produženim boravkom. Zgrada je iznutra potpuno obnovljena a sve su učionice opremljene najsuvremenijom opremom. Danom otvorenih vrata želimo se predstaviti ne samo mogućim budućim učenicima, nego i ostaloj javnosti - istaknuo je ravnatelj vlč. Robert Mokri.

Najavio je da će od iduće školske godine učenicima biti ponuđena mogućnost da prilikom upisa biraju između dva programa, dosadašnjeg klasičnog te općeg gimnazijskog. Zbog toga će škola promijeniti i naziv u Katoličku gimnaziju.

P4275278_ovako_se_prodavalo_na_grkoj_trznici- Naime, učenici velikim dijelom upisuju našu školu jer je katolička. Primijetili smo da su neki od njih spremniji slijediti program opće gimnazije te smo - nakon savjetovanja na županijskoj razini – od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatražili dopuštenje za

otvaranje i takvog programa - pojasnio je ravnatelj. "Osim obrazovanju", naglasio je, "u ovoj školi velika pozornost pridajemo odgoju kako bi se učenici izgradili u cjelovite osobe."

P4275201_hrvanje_grcko_rimskim_stilomPrigodom Dana otvorenih vrata Gimnaziju je posjetio i biskup Antun Škvorčević u pratnji ravnatelja Roberta Mokrog i tajnika Gorana Lukića. Učenici pojedinih razreda u više radionica predstavili su biskupu određene programe, od filmova u radionici grčkog jezika, radionice engleskog i talijanskog jezika, prikaza afričkog putovanja Požežanina Dragutina Lermana u geografskoj radionici, labirinta KKG, radionice iz fizike, biologije i kemije, do sportskih priredbi i glumačke predstave u dvorištu škole. Posebnu pozornost privukla je predstava "Neredi u Troji", u kojoj su gimnazijalci u klasičarskom duhu prikazali događaje koji su prethodili trojanskom ratu, povezujući to sa sadašnjim situacijama u društvu.  (a.t.)