Utorak, 19 Siječanj 2016 13:54

Zajedno u projektu „Kućna dostava knjiga“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKA KNJIŽNICA I UDRUGA ZA RAZVOJ I UNAPREĐENJE POMAGALA KVALITETE ŽIVLJENJA OSOBA S INVALIDITETOM -

POŽEGA – Osobe koje zbog dugotrajnih fizičkih ograničenja, invaliditeta ili starosti i nemoći nisu u mogućnosti posjećivati knjižnicu a stanuju na području grada Požega i prigradskih naselja mogu od sada koristiti usluge projekta „Kućna dostava knjiga“. Projekt zajedno provode Gradska knjižnica i čitaonica Požega i Udruga za razvoj i unapređenje pomagala kvalitete življenja osoba s invaliditetom Republike Hrvatske.

- U sklopu projekta „Ljepše je starjeti u zajedništvu“ naša knjižnica i Udruga su u sretnom partnerstvu u realizaciji „Kućne dostave knjiga“. Članska iskaznica i godišnja članarina je je 50% od redovne cijene i iznosi 35 kuna godišnje. Dostava knjiga će se obavljati svakih 20 dana na kućnu adresu korisnika a moguće je posuditi najviše 3 knjige + 3 primjerka neknjižne građe. Tu posebno mislim na zvučne knjige na CD kojih naša knjižnica ima veliki izbor a namijenjene su slijepim i slabovidnim osobama, te osobama koje imaju problema s čitanjem – istakla je Aleksandra Pavlović, ravnateljica knjižnice i predstavila i katalog koji će nositi aktivisti udruge i dobiti korisnici iz kojega će moći napraviti svoj izbor knjiga i CD-a.

- Projekt je pokrenut prije dvije godine, a sada smo došli do ideje da dostavljamo knjige na kućnu adresu starijih i nemoćnih i osoba s invaliditetom. Tako bi i knjižnicu i dio kulture dostavili u kuće naših članova i korisnika knjižnice. Projekt želimo razvijati i dalje a razmišljamo i o potpori Ministarstva kulture u budućnosti, kako bi knjižni fond i svu građu knjižnice što više približili svima koji u nju ne mogu doći zbog svojih tjelesnih oštećenja ili poodmakle životne dobi - rekao je Marinko Zeljko, predsjednik udruge.

- Ova usluga obuhvaća besplatnu dostavu knjiga i ostale neknjižne građe na adresu korisnika. Uvjet je da osoba zbog svog fizičkog invaliditeta ili starosti i nemoći nije u mogućnosti posjećivati knjižnicu. Treba se prijaviti u Udrugu ili knjižnicu s pisanim zahtjevom - istakla je koordinatorica projekta Štefanija Madaj dodajući da će time svakako biti povećana kvaliteta života starijih i nemoćnih osoba i osoba s invaliditetom. Projekt s realizacijom kreće odmah, a svi zainteresirani se mogu javiti e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tel 271-478.

Tekst/foto: Vladimir Protić