Subota, 17 Listopad 2015 13:13

Koja dobra knjiga

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U GRADSKOM MUZEJU POSTAVLJENA IZLOŽBA POVODOM 170 GODINA POŽEŠKE KNJIŽNICE -

POŽEGA – Gradski muzej Požega ugostio je Izložbu o 170 godina druge gradske institucije Knjižnice i čitaonice Požega. Autorice izložbe su Dijana Klarić i Ljiljana Marić. Izložbu je otvorio najstariji čitatelj požeške čitaonice Milan Lukić.

U Hrvatskoj je tijekom 19. stoljeća pokret osnivanja čitaonica izraz otpora germanizaciji i mađarizaciji i gotovo se u potpunosti time bavila društvena elita. One su bile mjesto susreta narodnih preporoditelja, mjesto gdje su se pjevale domoljubne pjesme i stvarale ideje za očuvanje nacionalnog identiteta. U Požegi su pripreme za osnivanje Čitaonice započele krajem 1844. kada su Požežani Josip Bunjik i Ilija Saračević gradskom magistratu uputili molbu za osnivanje kulturnog društva Čitaonice. Čitaonica je osnovana 1845. godine, a 1876. na godišnjoj skupštini društva Narodna čitaonica, Mato Vidmar, knjižničar Gimnazije, predlaže osnivanje društvene knjižnice. Prihvaćanjem tog prijedloga postavljeni su temelji stvaranju Knjižnice kakvu danas poznajemo.

O postavljenoj izložbi govorile su same autorice, ravnateljice Maja Žebčević Matić i Aleksandra Pavlović i dogradonačelnik Mario Pilon koji je istakao svoje zadovoljstvo obilježavanjem 170. godišnjice Gradske knjižnice i čitaonice Požega, kao jedne od najdugovječnijih kulturnih institucija u gradu Požegi.

Tekst/foto: Vladimir Protić