Ponedjeljak, 20 Travanj 2015 15:38

Pet stotina učesnika u programu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

4. ŽUPANIJSKI KULTURNI MOZAIK -

 PLETERNICA – Četvrti po redu Županijski kulturni mozaik, smotra županijskih kulturnih udruga održan je ove godine u Sportskoj dvorani OŠ fra K. Adžića u Pleternici. Sudjelovalo je dvadesetak pjevačkih zborova, glazbenih orkestara, kulturno umjetničkih društava, plesnih skupina, zavičajnih udruga i društvo zavičajnih slikara i pisaca s ukupno 500-tinjak učesnika u gotovo trosatnom programu.

Mozaik je započeo otvaranjem izložbe slikara Udruge Matko Peić iz Požege, koji su izložili 30-tak slikarskih radova u raznim tehnikama svojih članova, ove najmlađe udruge iz kulture na području Požeštine. Na velikoj pozornici u dvorani nakon svečanog otvorenja koje su upriličili pleternička gradonačelnica Antonija Jozić kao domaćica i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je poznato posebno podržava rad folklornih udruga i čuvara baštine.

Uslijedio je nastup HKUD Vijenac, mješovitog pjevačkog zbora iz Požege pod ravnanjem Alena Kopunovića Legetina s tri skladbe, a u nastavku su se predstavili KUD Orljava iz Pleetrnice s pjesmama, Sitnim kolom i Bećarcem. Zapažen je bio i nastup KUD-a Bektež s Šetanim kolom, Poskakancem, Kolom uz samicu i Zavrzanom, te GKUD Požega koji su izveli Stare splitske plesove. Nastupili su još KUD Šijaci iz Biškupaca, HKUD Slavonija iz Jakšića, Češke besede iz Kaptola i Prekopakre, Matica slovačka iz Jakšića, KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, KUD Berda Brestovac, KUD Požeška dolina Požega i KUD Poljadija Grabarje. S plesnim točkama nastupili su Glazbeno društvo Cvjetići glazbe iz Pleternice i Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega i Gradski pjevački zbor Lipik. Kao posebni gosti nastupile su i najpoznatije tamburašice „Garavuše“.

Tekst/Foto: Vladimir Protić