Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 08 Veljača 2015 15:24

Predstavila trilogiju Tabu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŽANI UGOSTILI KNJIŽEVNICU SIBILU PETLEVSKI -

 POŽEGA – Po prvi puta u Požegi gostovala je vrlo plodna hrvatska književnica makedonskog podrijetla Sibila Petlevski, autorica 23 knjige različitih književnih žanrova, prozna spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka, redovita IMG 2976profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Njena poezija i proza prevedene su na desetak svjetskih jezika. Obnašala dužnost predsjednice hrvatskog PEN-a i članica međunarodnog odbora Internacionalnog PEN-a.

Iako je taj dan vladala prava snježna oluja, Sibila Petlevski je unatoč velikom snijegu došla iz Zagreba na književno večer u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega i predstavila svoju trilogiju Tabu u sklopu obilježavanja tjedna obnovljene Matice hrvatske u Požegi. – Kad se ide u tako lijep grad nikada nije nezgodno vrijeme, grad s dobrom poviješću i sa tako velikim brojem velikana koji su se ovdje rodili i živjeli dali prilog kulturi ovog grada. Snijeg nije velika prepreka jer je zima, a kako sam ja profesionalac književne riječi držim do toga. U posljednje vrijeme čitatelji me doživljavaju kao proznu književnicu zbog moje trilogije Tabu – kaže Sibila koja je ove godine dobila i selekcijsku nagradu u Cape Townu za novu dramu.

IMG 2985Trilogija je nastajala jako dugo jer je trebalo temeljito pripremiti građu, jer je ona križanac između fikcije i stvarnosne književnosti koja miješa različite žanrove, a moto je izuzetan životopis nekada postojećeg, aktivnog intelektualca srednjeeuropskih prostora, Viktor Tauska, koji je pripadao prvom krugu Frojdovih sljedbenika. On se bavio umjetnošću, doprinio je hrvatskoj moderni, skupljao i novac za časopise hrvatske moderne. Njegova percepcija svijeta i srednje Europe, uključenosti ove naše sredine u takav okvir, obrazovni i intelektualni, koje nije vrijedno zaborava. Zaborav se često dogodi a Viktor Tausk je jedna podcijenjena osobnost naših krajeva koja je promijenila i odnos prema posttraumatskom sindromu. To je čovjek koji je kao jedan od prvih znanstvenika i liječnika koji su definirali problem ratne psihoze, koja je danas itekako aktualna – rekla Sibila koja se kratko osvrnula i na svoja ostala djela i način kako dobiva inspiraciju za stvaranje.

IMG 2983- Ideje se lako nađu a ja kažem da se ideje probude prije mene i da ja imamm problem kako to sve uklopiti u dnevni ritam. zato spavam vrlo malo a temeljito se pripremam. Evo sada radim novi prozni projekt za koji će mi trebati jedno pet do sedam godina da ga dovršim. Bavi se četvrtim križarskim ratom u ovim našim krajevima, odnosno suvremenošću, borbom polumjeseca i križa koja je danas aktualna i s kojom živimo – zaključila je Sibila Petlevski u Požegi, a od ravnateljice knjižnice  Aleksandre Pavlović odmah je dobila i termin za promociju.

Tekst/Foto: Vladimir Protić