Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 26 Listopad 2014 11:32

Izložba filmskog plakata Gregory Peck

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

MULTIMEDIJALNI PROJEKT GREGORY PECK U GRADSKOJ KNJIŽNICI POŽEGA  -

 POŽEGA - Manifestacija Mjesec hrvatske knjige donijela je u požešku Gradsku knjižnicu i čitaonicu Multimedijalni projekt Gregory Peck, sa izložbom filmskog plakata iz cijelog svijeta filmova Gregory Pecka te promoviranje knjiga IMG 3323Ilije Matića Gregory Peck – Seine Filme, Days of Glory, The Keys of the Kingdom i The Valley of Decision. Prije razgovora o knjigama u malom Art kinu prikazani su traileri desetak filmova u kojima Gregory Peck igra glavne uloge i koji su ga proslavili: Dani slave, Ključevi kraljevstva, Dolina odluke, Začaran, Ubiti pticu rugalicu. Prikazan je i filmski osvrt na 35. svečanu ceremoniju na kojoj je Gregory Peck 8. travnja 1963. godine dobio Oscara u kategoriji Najbolji glumac u glavnoj ulozi za film Ubiti pticu rugalicu.

 Na izložbi filmskog plakata posjetitelji su mogli vidjeti 65 filmskih plakata od 672 ukupno, koliko ih u svojoj kolekciji ima Ilija Matić iz Gunje,IMG 3325 inače predsjednik Udruge građana Hrast u Gunji, koja trenutno djeluje izmještena u Županji zbog svibanjskih poplava Gunje.

 - Ovaj projekt već nekoliko godina putuje Hrvatskom i BiH, te dokazuje da je prisutnost nostalgije još uvijek značajan faktor. Kroz dvadesetak godina svoje zaljubljenosti i svojih putovanja uspio sam to sakupiti i prigrabiti za svoje zadovoljstvo. Najviše plakata skupio sam u Njemačkoj, jer oni su filmski plakat stavili malo na viši nivo, pa ga možete i kupiti za svoju kolekciju. Kasnije kroz istraživanja i želje da napišem nešto više o filmovima Gregory Pecka motivacija su bile upravo filmske plakate. Zašto su nas privlačile nekada, zato što su nekada filmske plakate radili umjetnici, akademski slikari, pa i sam Piccaso se potpisao na filmski plakat za film Bitka na Neretvi. To me je sve zainteresiralo IMG 3329da sakupim kolekciju od 672 plakata, od Argentine, Španjolske, pa do plakata iz dalekog Japana – kaže Matić koji i dalje nastavlja sa proširenjem svoje kolekcije i istraživanjima o Gregory Pecku.