Srijeda, 22 Listopad 2014 12:17

Pobjednici Ana Lovrenović i Stella Major

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

2. ŽUPANIJSKO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS  -

 POŽEGA – IMG 3307Gradska knjižnica i čitaonica Požega organizirala je 2. Županijsko natjecanje učenika osnovnih škola u čitanju naglas. – Organizirano je u suradnji s mentoricama knjižničarima u školama Dobriše Cesarić Požega, Ivan Goran Kovačić Velika, Zdenka Turkovića Kutjevo i Braće Radića Pakrac.

- Učenici se natječu u dvije kategorije od 3.-5. razreda i 6.-8. razreda, a natjecanje se organizira u svrhu i s ciljem poticanja čitanja i razvijanja čitateljskih navika. Ocjenjuje se po četiri kriterija, kreativnost uvoda u kojem učenici obrazlažu zašto su se odlučili za tu knjigu i kako žele tu knjigu preporučiti svojim vršnjacima, zatim glasno i razgovijetno čitanje, izražajnost u nastupu i obrazloženje što je pisac htio reći i primjerenost teksta njihovom uzrastu, te na kraju sveukupan dojam – rekla je Mirjana Franculić, predsjednica tročlanog žirija koji još čine Đurđa Kopunić i Martina Hamzić, Gradska knjižnica i čitaonica Požega svim natjecateljima daruje besplatnu godišnju članarinu, a najbolji iz svake kategorije odlaze na državno natjecanje koje se održava u Sisku 13. i 14. studenog.

Stella Major 6. razred OŠ braće Radića PakracStella Major učenica 6. razreda iz Pakraca na natjecanje je išla i prošle godine. – Jako volim čitati, a pripremila sam se po knjizi „Morski dnevnik Pauline P.“ Sanje Polak. Toj knjizi me je privuklo što je cijela škola otišla na more a tamo se nisu kupali nego radili i pripremali školski časopis. Glavna junakinja ima osobina kao ja pa me je to privuklo.

 Njena nešto mlađa kolegica iz 4. razreda, NIna Babojelić kaže – Ja ću čitati odlomak iz knjige „Ljubičasti planet“ Ante Gardaša. Ta mi je knjiga jako zanimljiva jer se radi o svemircima. Neznam da li postoje.

 U kategoriji mlađih učenika najbolja je bila Ana Nina Babojelić 4. razred OŠ braće Radića PakracLovrenović iz Velike, druga je Nina Babojelić iz Pakraca i treći Roko Anić iz Požege. U kategoriji starijih učenika najbolja je bila Stella Major iz Pakraca, druga je Lorena Jelavić iz Velike i treća je Antonija Antonić iz Kutjeva.