Nedjelja, 13 Srpanj 2014 12:07

Pjevali i slikali u Zelenoj laguni

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

7. MANIFESTACIJA SLOVACI SLOVACIMA RAJSAVAC 2014.  -

RAJSAVAC – Domaćin Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića po 7. puta je bila domaćin tradicionalne manifestacije Slovaci – Slovacima, koja se održala u prekrasnom prirodnom amfiteatru na obalama jezera u Zelenoj laguni u Rajsavcu. Ove godine okupila je nekoliko gostujućih društava Matica Slovaka iz Našica i Miljevaca u Virovitičko-podravskoj županiji, pridružili su im se i Češka beseda iz Bjeliševca te HKUD Slavonija iz Jakšića. Susrete organizira Savez Slovaka RH i MS iz Jakšića, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda iseljenih Slovaka SR te supokroviteljstvo Požeško-slavonske županije i Općine Jakšić.
IMG 3408Slovaci su se u ove krajeve doseljavali od početka 20. stoljeća, a posljednji se doseljavaju 1932. godine. Prva obitelj doseljenih Slovaka je obitelj Čiljak, a kasnije dolaze obitelji Bobok, Šestak, Madaj, Harlovski, Hudy, Mikloš i drugi. Ostvarili su ovdje uspješan život u Hrvatskoj. Naši preci su došli u drugu zemlju, Slavoniju zbog ljepšeg života, ovdje su pošteno radili in zauvijek zavoljeli svoj novi dom i domovinu. Pošteno su radili i živjeli, ali nisu ni zaboravili od kuda su došli. Naša matica danas ima preko 230 članova i nakon sedam godina rada ponosni smo na sve što smo uradili. Danas ova mlada djeca što plešu i pjevaju sigurnost su naše budućnosti i Slavonsko-Slovačke kulture. Svi zajedno ovdje u Zelenoj laguni u Rajsavcu pravimo mali raj na zemlji – rekao je Pavel Treger, predsjednik Matice Slovačke Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, koja kao jedina Slovačka matica okuplja sve Slovake u Požeškoj dolini, kojih osim na Jakšičkom području još značajnije ima oko Čaglina.
- Slovaci su narod koji je došao na ove naše prostore i svekolikom smislu integrira u naše društvo. Osobno poznam puno Slovaka koji su dali svoj obol za razvoj hrvatskog društva, i mi smo dužni podržati njih u njihovim aktivnostima. Multikulturalnost i prihvaćanje svih sa svojim različitostima i posebnostima zapravo daje jedan ton i štih modernog društva što Hrvatska jeste. Županija će podržati ovakve manifestacije i Maticu slovačku u njenom radu – istakao je zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović nam otvaranju susreta Slovaka.
Matica Slovaka iz Miljevaca Virovitičko podravska županijaVeliku pomoć Slovacima pruža i općina Jakšić, na čijem teritoriju ima najviše doseljenih Slovaka. – Ovo je odlično organizirana prezentacija kulturnog blaga Slovaka, a ujedno i drugih kultura s ovog našeg područja. Posebno čestitam kiparima i slikarima koji su se zdušno trudili ostaviti što ljepši trag u ovom prekrasnom prirodnom okruženju Zelene lagune. U ime općine obećavam da ćemo već za slijedeće vaše susrete pomoći oko uređenja bine i prostora za nastup folklornih društava – rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.
Uz male i velike folkloraše dva dana u sklopu manifestacije treću godinu za redom djeluje i likovna kolonija u kojoj stvaraju kipari i slikari. Kako je ovo stvarno pravi mali raj ovog kraja sve više i rado se odazivaju umjetnici likovnjaci koji sva stvorena djela ostavljaju matici za budući postav u društvenim prostorijama. Svim umjetnicima, ove godine čak 20, kojih je osim domaćih iz Požeštine bilo i s brodskog i gradiškog područja, Brodski akvarelisti, Đakova i Josipovca Punitovačkog iz osječko-baranjske županije, Pavel Treger je uručio zahvalnice.