Ispiši ovu stranicu
Utorak, 28 Veljača 2012 20:18

Predstavljena izdanja HAZU Vinkovci

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAVOD ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD – HAZU POŽEGA  -

POŽEGA – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad Požega organizirao je prezentaciju novijih izdanja Centra za samostalni rad HAZU Vinkovci. Požežanima je tako predstavljena Zapostavljena književna baština Anice Bilić izdana 2009. godine i njeni Čuvari književnih dobara izdana 2011. godine. Predstavljen je i Zbornik radova Šume hrasta lužnjaka u promijenjenim stanišnim i gospodarskim uvjetima te izdanja Hrvatskog šumarskog društva autorice Ane Horvat, antologiju pjesama Stablopis, izdanu 2011. godine.

P2255513Djela i autore predstavio je akademik Dubravko Jelčić, akademik Slavko Matić, dr. sc. Ana Bilić, viša znanstvena suradnica i Damir Delač, dipl ing. šumarstva.

Ovdje predstavljamo djela pisaca, manje poznatih, zanemarenih i prešućivanih, pisaca s područja sjeverne hrvatske, Slavonije, vinkovačkog i županjskog kraja. Ja sam sve te knjige recenzirao, bio i urednik većine njih i ne bi ih kao urednik potpisao da nisu dobre – rekao je u uvodu Dubravko Jelčić, istakavši da je upravo tim izdanim djelima vinkovački centar opravdao svoje postojanje.

P2255509

 Djela dr. sc. Anice Bilić "Zapostavljena književna baština" i "Čuvari književnih dobara" koja propituju i valoriziraju književnu baštinu, posebice sjeverne hrvatske, iznose na svijetlo dana ono što je nepoznato a zbog toga često i nepriznato u hrvatskoj književnosti 19. i 20. Stoljeća. Ona se posebno fokusira na zavičajne, regionalne pisce. Anica Bilić istraživač je koji se može mjeriti s vrhunskim istraživačima hrvatske književne baštine, predstavljajući rekao je Jelčić.

- Dosta je toga još uvijek neistraženo, još uvijek ima puno posla na toj našoj "književnoj njivi" i mislim da je jako važno proučavati književnu baštinu sa suvremene točke gledišta i sa aspekta suvremene književnosti. Na taj način ju revitaliziramo ali i postavljamo u jednom drugom smislu – naglasila je Anica Bilić predstavljajući svoje knjige.

Predstavljanju su uz predstavnike županije i grada Požege, kulturne uglednike Požeštine, rukovodstva Hrvatskih šuma Požega, nazočili i svi voditelji akademijinih Zavoda u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima.