Subota, 03 Svibanj 2014 11:07

Tonko Maroević – „Redak mulja, redak pjene“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE PREDSTAVIO NOVU KNJIGU  -

POŽEGA – Vrlo aktivni požeški ogranak Matice Hrvatske nakon svog ponovnog aktiviranja, već je upriličio za Požežane nekoliko promocija i predstavljanja knjiga. Ovoga puta to je bila nova knjiga, zbirka pjesama akademika Tonka Maroevića – „Redak mulja, redak pjene“. Autora je predstavila predsjednica ogranka dr. sc. Vesna Vlašić, a sa autorom su razgovor vodili, te kroz njega predstavili Maroevića i njegovu zbirku prof. Miroslava Vučić, urednica u nakladničkoj tvrtki Školska knjiga koja je izdala ovu zbirku i dr. sc. Tomislav Brlek, docent na Katedri za opću povijest književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
IMG 4590Tonko Maroević piše eseje, književne i likovne kritike, predgovore i pogovore zbirkama pjesama, slikarske monografije i izložbene kataloge, literarne prijevode i pjesničke antologije. Piše i poeziju a njegove zbirke često su pjesnička djela bez premca u našoj suvremenoj književnosti. Dosada je objavio deset knjiga pjesama, tri pjesničko-grafičke mape, dvije antologije, deset kritičko-esejističkih knjiga te dvadeset i pet likovnih monografija. Ova njegova deseta zbirka koja donosi 68 novih pjesama, od kojih smo od samog autora čuli nekoliko pjesama upravo potvrđuju da je pjesnik bez premca. – Da nisam čitao druge ne bi pisao kako pišem – jednostavno je objasnio upravo svoj način pisanja Maroević.
Pročitao je i jednu svoju pjesmu koja je nastala u Požegi, kada je prije 15-godina predstavljao jednu Kraljevićevu mapu. – Požega je meni zanimljiva, kao „slavonska Atena“, kao mjesto Cirakija – istakao je Maroević.