Nedjelja, 26 Siječanj 2014 15:07

Čuvaju običaje i tradiciju svoga kraja

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

12. GRANIČARSKO-ŠOKAČKO SIJELO U ZAGRAĐU -
 

ZAGRAĐE – Djevojke u najljepšim nošnjama, za njima gizdave snaše, a i šokci su se dotjerali na 12. Graničarsko-šokačkom sijelu u Zagrađu, koje organizira tamošnji KUD Zagrađe. Zagrađani a i njihovi gosti, gotovo svi u narodnim nošnjama, na stol su iznijeli i tradicionalna jela toga kraja koja su se nudila raboti za vrijeme poljoprivrednih radova, radova u kući, čijanja perja, krunjenje kukuruza, ali i za svece i blagdane, za krštenja, svadbe i kada se šokac veselio. Svojoj tradiciji su ostali vjerni i ovih dvanaest godina od kada se organizira ovo šokačko sijelo, jer na stolove se donosi samo domaća hrana i jela pripremljena po receptima baka. Mnogi su sačuvali i staro posuđe i pribor za jelo, staro stinjak i više godina, koje je također stavljeno na stol. Svake godine proglašava se i najšokačkiji stol, a ove godine to je bio stol broj 25, kojega su pripremili za svoje goste domaćini Stjepan Hrvatić i Šavo Srdarević iz Zagrađa.
- U ovim našim lijepim običajima uživa i staro i mlado, cijelo selo živi za ovo. Članovi KUD-a posebno su aktivni u ovom sijelu i svi vole obući narodnu nošnju – rekla je predsjednica KUD-a Zagrađe, Ljubica Sentić, koja ističe da se i članice folklora ali i žene u selu unazad nekoliko godina sve više bave vezom, zlatovezom, šlinganjem, tkanjem i šivanjem dijelova i cijelih narodnih nošnji.
Da je tome tako pokazala je i najstarija sudionica sijela 82-godišnja Franciska Uremović, koja nam je spremno pozirala kao prava manekenka. – Ja sam u folkloru sudjelovala od svoje 12-godine, kao curica sam oblačila dječju narodnu nošnju i evo sada već sedamdeset godina me drži ta ljubav prema nošnji i folkloru – kaže baka Franciska.
Sijelo je uvijek i natjecateljsko, jer se šokice i šokci natječu tko će biti najljepši, tko će obući najljepšu nošnju, a tko imati najljepšu frizuru. Ove godine najljepša šokica je bila Katarina Brzić iz Zagrađa, a najljepši šokac Mihael Vargašević iz susjednih Grižića.
Svoj po šokački uređeni stol imali su i saborski zastupnik Franjo Lucić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Goste su zabavljali vrsni tamburaši iz TS Posegana, pa je plesa i slavonskih kola bilo na pretek.