Petak, 10 Siječanj 2014 10:57

Obilježili 112. godina rođenja Dobriše Cesarića

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

VELIKOM PJESNIKU U ČAST GOVORILI I RECITIRALI PJESME UČENICI OŠ DOBRIŠE CESARIĆA IZ POŽEGE

POŽEGA – Povodom obilježavanja 112. godina od rođenja velikog požeškog i hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića, 10. siječnja podno spomen ploče na njegovoj rodnoj kući učenici i učitelji OŠ Dobriše Cesarića iz Požege održali su kratki umjetnički program. IMG 6069Podno spomen ploče učitelj u mirovini Ivan Abibović postavio je vijenac, a o pjesniku i njegove stihove govorili su učenici.

„Cesarić je veliki majstor. Cesarić je snaga pjesničke imaginacije. Cesarić je čudo koje se ne da ponoviti. Čitajući Cesarića mogu se zaljubiti u život. Mogu se vratiti malim stvarima koje su velike – istakao je učenik Ilija Paović, a učenica Lucija Kovač je pročitala jednu od osobnih izreka Dobriše Cesarića „ Lirika treba izražavati naše osjećaje. samo takva književnost može živjeti. Uzimanje elemenata iz tuđih, nema dalekih sredina – to nije kultura nego imitacije“.
IMG 6073Učenici 5 a razreda Karlo Merše i Nina Obradović recitirali su pjesme Slavonija, Početak proljeća, Ljubav, Pjesma mrtvog pjesnika, a u završnoj riječi o pjesniku je nekoliko rečenica rekao Ivan Abibović, koji je godinama vodio školsku manifestaciju „Cesarić u Cesariću“ koja je izučavala i isticala nepoznate vrijednosti njegovih pjesama i samog pjesnika.